Hoppa till huvudinnehållet

Dags för Arvikas största löpartävling: ”Möjligheter till att vara 750”

Publicerad:
Över 600 deltog i fjolårets debutupplaga av Minnebergsjoggen. Nu är det återigen dags att snöra på sig löparskorna.
Över 600 deltog i fjolårets debutupplaga av Minnebergsjoggen. Nu är det återigen dags att snöra på sig löparskorna. Foto: Jan-Olof Johansson

Under fredagen är det dags för Arvikas numera största löpartävling – Minnebergsjoggen.

– Det är ett stort lopp för att vara i Arvika, säger idrottsläraren Camilla Holgersson.

Loppet arrangerades första gången ifjol för eleverna på Minnebergsskolan. Då kom över 600 till start för att avverka nära tio kilometer.

– Det har vi nu fått till att bli en tradition. Nu är det Minnebergsjoggen en gång om året och tanken är att alla ska starta och delta. Nu är vi 720 elever plus personal på skolan, berättar Camilla Holgersson, en av idrottslärarna.

– Vi har möjligheter till att vara 750 totalt. Sen kan det vara sjukdomar och andra typer av bortfall.

Träningsprojekt

Alla som går i årskurs 9 har arbetat med ett träningsprojekt inför Minnebergsjoggen, berättar Camilla Holgersson.

Något som är nytt för i år.

– De har tränat på lektionstid under en månad för att de ska nå sina mål. Det kan antingen vara att slå sin tid från ifjol eller kanske bara att springa lite mer än förra året. Spännande att se vad det får för effekt.

”Avbrott från vardagen”

Alla startar samtidigt i stadsparken, vid lunchtid, och springer sedan över Sågudden och förbi Dotteviksskolan in på Ingestrandsbanan och sedan tillbaka.

– Vi har vakter i varje hörn och koner uppställda så att allmänheten inte ska störas. Vi håller oss mest till cykelbanorna. Vi har massa personal utefter vägen. Det är också många ur personalen som ska springa och gå själva – det tycker jag är roligt.

Hur viktigt är det här arrangemanget för er?

– Det här gör vi för att det är ett avbrott från vardagen och våra vanliga lektioner. Sen är det bra med traditioner, vi har ju även julkampen och påskpromenaden. Sen just att de kommer ut och rör sig. Det är stort för många att springa eller gå en mil – en del är så trötta som de aldrig har varit förut.

Holgersson fortsätter:

– Det händer inte varje dag att de verkligen tar ut sig. Som idrottslärare vill man att de ska känna på hur det är att bli trött. För en del är det blodigt allvar, för andra är det att bara genomföra det.

Artikeltaggar

ArvikaCamilla HolgerssonFriidrottLöpningMinnebergsskolanMotion och hälsaSkola och utbildning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.