Hoppa till huvudinnehållet

Arvika och Gelnhausens skolutbyte firar 50 år - näst intill unikt

Publicerad:
Hela gänget med svenska och tyska elever samlade på Solbergas skolgård före tyskarnas avfärd hemåt.
Hela gänget med svenska och tyska elever samlade på Solbergas skolgård före tyskarnas avfärd hemåt.

Ett skolutbyte som firar hela 50 år - det är näst intill unikt. Men precis så länge har Solbergagymnasiet i Arvika och Grimmelshausen Gymnasium i Gelnhausen hållit igång. Detta högtidlighölls under en jubileumsmiddag, där älgen Gustav spelade en viktig roll.

I början på 1970-talet besökte Arvika-läraren Lars Karlsson Tyskland och fick idéer om ett utbyte mellan skolor. Tillsammans med tyske läraren Martin Wolter startade han ett projekt som nu har hållit igång i fem årtionden och som har låtit hundratals - eller rentav tusen - tyska och svenska elever lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Den kärleksfulla relationen mellan Arvika och Gelnhausen blomstrar fortfarande och under 2023 har det första utbytet efter pandemiuppehållet genomförts. I maj åkte 25 svenska elever och deras lärare ner till Gelnhausen för en vecka i tyska bundeslandet Hessen.

Under förra veckan var det dags för tyskarna att ta del av den svenska miljön och kulturen. I samband med ungdomarnas utbyte blev det också tillfälle för ”gamlingarna” att fira 50-årsjubileum.

Hela gänget som deltog på jubileumsmiddagen på Gate samlade utanför, med grundaren Lars Karlsson längst fram, som sig bör.
Hela gänget som deltog på jubileumsmiddagen på Gate samlade utanför, med grundaren Lars Karlsson längst fram, som sig bör.

På Gate Gästgiveri samlades ett 20-tal personer som på ett eller annat sätt är eller har varit inblandade i skolprojektet. Hedersgäst var förstås grundaren själv, 93-årige Lars Karlsson. Lars berättade om hur hela projektet startade och drog även den dråpliga historien om älghuvudet ”Gustav”. En gång under utbytets tidiga år bestämde Solberga-rektorn Bengt Lindberg att man skulle ta med ett uppstoppat älghuvud, som fanns på skolan, som en present till skolan i Gelnhausen.

Matthias Dehnen överlämnar en tavla föreställande byggnader i Gelnhausen som en present till Solbergagymnasiet.
Matthias Dehnen överlämnar en tavla föreställande byggnader i Gelnhausen som en present till Solbergagymnasiet.

Det blev en resa där inte minst tullen fick bryderier kring hur man skulle hantera den ovanliga lasten. Det var ju inte ett levande djur och inte heller matvaror som ”satt” där i buss-sätet. En stressad busschaufför löste problemet åt tulltjänstemännen genom att hävda att det var bråttom att komma iväg. Gustav prydde sedan en vägg på Grimmelshausen Gymnasium i många år, men fick så småningom ”liv” i form av insekter som hemsökte hans päls. Han har därför gått till de sälla jaktmarkerna för gott.

För att kompensera denna brist hade Lars fru Inger stickat ett par vantar med älgmotiv. Dessa överlämnades till GGG:s skolledning i form av Eiko Fues.

Lars Karlsson och Eiko Fues beundrar de stickade vantarna med älgmotiv som ska ”ersätta” det försvunna älghuvudet.
Lars Karlsson och Eiko Fues beundrar de stickade vantarna med älgmotiv som ska ”ersätta” det försvunna älghuvudet.

GGG fick också en fototavla föreställande Arvika och gengäldade detta med en målning av kända byggnader i Gelnhausen. Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, men också son till nämnde Lars Karlsson, deltog också under middagen och överlämnade Arvikas standar till de tyska vännerna.

En nöjd Eiko Fues provar vantarna.
En nöjd Eiko Fues provar vantarna.

Det blev förstås också mycket nostalgi under middagen i form av minnen och fotografier.

Alla de närvarande intygade vikten av goda relationer över landsgränserna och förståelse för andra folk och kulturer. Det är ett skäl så gott som något för att nu påbörja 50 nya år av utbyte mellan Arvika och Gelnhausen.

Det var många kramar (och tårar) på skolgården när eleverna sa hej då till varandra. ”Vi ses igen”/Auf Wiedersehen” hördes också.
Det var många kramar (och tårar) på skolgården när eleverna sa hej då till varandra. ”Vi ses igen”/Auf Wiedersehen” hördes också.

För att lite extra uppmärksamma det seglivade utbytet har också den tyska och den svenska flaggan vajat bredvid varandra på Arvikas torg under veckan.

Morgan Carlsson, Solbergagymnasiet

Artikeltaggar

ArvikaKulturLärareNostalgiSkola och utbildningSkolorSolbergaSolbergagymnasiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.