Hoppa till huvudinnehållet

Nu ökar viltolyckorna – över 15 per dag i Värmland

Publicerad:
Reporter Erik Dahlén
Erik Dahlén
erik.dahlen@nwt.se
Årets värsta period för viltolyckor är här. Arkivbild.
Årets värsta period för viltolyckor är här. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Årets värsta period för viltolyckor är snart här. Under oktober och november väntas över 900 viltolyckor i Värmland, alltså mer än 15 om dagen enligt statistik som If tagit fram.

Siffrorna baseras på snittet över olyckor under åren 2020-2022.

– Risken är störst i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren letar föda och förflyttar sig över större områden. Det är därför viktigt att hålla extra uppsikt längs vägkanterna och anpassa hastigheten, säger Johan Granholm, motorexpert på If i ett pressmeddelande.

I Värmland sker flest viltolyckor i Karlstad – 480 stycken under 2022. Kollar man på viltolyckor per 1 000 personbilar är däremot Torsby värst drabbat. Där skedde totalt 354 olyckor under fjolåret – 45 stycken per 1 000 personbilar.

De vanligaste olyckorna är med rådjur följt av älg och vildsvin.

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bara bromsa i första hand och försöka undvika att styra undan. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik. När det gäller älg brukar vi rekommendera att försöka väja, men om du inte hinner så bör du sikta baktill på älgen vid en kollision, för att den delen är lättast och det är mindre risk för att älgen landar på bilen, säger Johan Granholm.

Så minskar du risken för viltolycka

  • Anpassa farten och tänk på att djuren ofta rör sig i skymning och gryning och de kommer sällan ensamma.
  • Var extra uppmärksam vid åkrar, sjöar, föryngringsytor och där viltstängslet upphör eller börjar.
  • Ekskogar drar till sig vildsvin och ligger det stora granar nära vägen finns det risk att älgar är i närheten.
  • Djuren drar sig dit maten finns och vildsvin gillar ekollon, älgar gillar granskott.
  • En svart sopsäck på en plogpinne betyder varning för lösdrivande renar.

Artikeltaggar

KarlstadOlyckor och katastroferTorsbyViltolyckorVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.