Hoppa till huvudinnehållet

S agerar för folkhögskolorna: ”Ökad oro för statlig styrning”

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
S-politiker besökte Ingesunds folkhögskola. Från vänster: biträdande rektor Helen Harnell, Arvika kommunalråd Peter Söderström (S), riksdagsledamot Sofia Skönnbrink (S), regionråd Sofia Magnusson (S), rektor Tarja Nevala Berlingson, biträdande rektor Olle Edberg och administrativ chef Mari-Louise Eriksson.
S-politiker besökte Ingesunds folkhögskola. Från vänster: biträdande rektor Helen Harnell, Arvika kommunalråd Peter Söderström (S), riksdagsledamot Sofia Skönnbrink (S), regionråd Sofia Magnusson (S), rektor Tarja Nevala Berlingson, biträdande rektor Olle Edberg och administrativ chef Mari-Louise Eriksson. Foto: Mona Smedsman

”Regeringen sviker folkhögskolorna.” Det är Socialdemokraternas budskap efter det knappa tillskottet i regeringens höstbudget. Den här veckan besöker de regionens fem folkhögskolor.

– 100 miljoner räcker inte och de behöver rimliga förutsättningar för sin verksamhet, säger regionrådet Sofia Magnusson (S).

På måndagen fick två av regionens fem folkhögskolor besök av socialdemokratiska riksdagsledamöter, regionråd och kommunalråd.

En av dem är Ingesunds folkhögskola i Arvika som fick besök av riksdagsledamot Sofia Skönnbrink, regionråd Sofia Magnusson och Arvikas kommunalråd Peter Söderström.

På dagordningen står regeringens 100 miljoner i förstärkning till folkhögskolorna under nästa år.

Närmare 500 miljoner till 3 000 extraplatser förlängdes inte och försvann ur budgeten inför i år och de generella anslagen har inte räknats upp på många år.

Det gör den ekonomiska situationen och planeringen framåt tuff för landets folkhögskolor.

– 100 miljoner är ett välkommet tillskott men vi vet inte än hur de fördelas och om det är en riktad satsning, säger Tarja Nevala Berlingson, rektor för Ingesunds folkhögskola.

Lyfter folkbildningen

De ser därför hellre att statsanslaget, pengen per deltagare och vecka, höjs.

– Vi vill se en permanent höjning av anslaget så det följer index. Det har inte gjorts på många år. Men den tidsbegränsade satsningen på extraplatser har pågått under många år och när det försvann innebar det att personal fick gå, fortsätter hon.

Att politikerna kommer ut och träffar dem uppskattas.

– Det är värdefullt att de lyfter folkbildningen och är nyfikna på vår verksamhet. Vi är flexibla och snabba på att skapa kurser efter behov som är en del av samhällsbyggandet. För att fortsätta kunna göra det behöver vi höjda statsbidrag, säger Helen Harnell, biträdande rektor.

Oro för statlig styrning

Sofia Magnusson (S), ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd och ombud för Folkhögskoleföreningen, tycker det är bra att riksdagsledamöter från partiet åker ut till folkhögskolorna i protest mot regeringens neddragningar av folkhögskolorna.

– Satsningen på 100 miljoner räcker inte på långa vägar. Folkhögskolan är en viktig aktör i utbildningssystemet och behöver en långsiktig förstärkning av finansieringen för att kunna planera. Det finns dessutom en oro att man vill öka den statliga styrningen, säger hon.

– De behöver en ökad grundfinansiering av anslaget för att få trygghet att kunna göra det. Nu har vi en kostnadskris som tvingar folkhögskolorna till nedskärningar.

Under måndagen besöktes även Kyrkeruds folkhögskola av riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S) och Kristina Kristiansson (S), lokal och regional politiker från Årjäng.

Regionens övriga folkhögskolor Karälvdalen, Kristinehamn och Molkom får besök under veckan.

Artikeltaggar

ArvikaFolkhögskolorMolkomPeter SöderströmPolitikRegion VärmlandSkola och utbildningSocialdemokraternaSofia MagnussonSofia SkönnbrinkÅrjäng

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.