Hoppa till huvudinnehållet

Öppet hus på ANC blev en riktig lyckoträff

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Arvika gymnastikförening bjöd på uppvisning under lördagen, utanför ANC.
Arvika gymnastikförening bjöd på uppvisning under lördagen, utanför ANC. Foto: Kerstin Herö

Arrangörerna var nöjda, och nåt annat fanns det väl ingen anledning till, för det kom hela tiden en strid ström av besökare till Arvika Näringslivscentrum, när man arrangerade öppet hus under lördagen.

Bland besökarna fanns folk i alla åldrar, men mycket barnfamiljer.

”Tobaken” är det fortfarande många Arvikabor som kallar byggnaden nere på Strand. Men det har hänt mycket i lokalerna sedan tobakstillverkningen las ner på 1990-talet. En ny verksamhet har successivt byggts ut och i dag ryms en rad olika verksamheter i husets lokaler, utbildningar på flera nivåer, företag, myndigheter, en restaurang och en konferensdel.

Malin Enarsson, som är restaurangchef på restaurang Skeppet, var den som höll i trådarna för lördagens öppet hus.

– Vi har haft lite mindre öppet hus tidigare för våra utbildningar, men aldrig för hela huset och alla verksamheter. Det finns så mycket mer här än folk anar. Så vi sa vi gör en familjedag av det så får de en inblick i det.

Malin Enarsson, som höll i trådarna för lördagens öppna hus på ANC, hade hoppats på mycket folk och fick se förväntningarna infrias.
Malin Enarsson, som höll i trådarna för lördagens öppna hus på ANC, hade hoppats på mycket folk och fick se förväntningarna infrias. Foto: Kerstin Herö

Aktiviteter pågick dels inomhus, dels utomhus. Arvika Yankee Car Club visade bilar, trollkarlen Simon Söderqvist trollade, gymnastikföreningen hade uppvisning och räddningstjänsten var på plats med sina brandbilar. I entrén kunde besökarna anmäla sig till en tipspromenad som ledde dem runt hela byggnaden, där olika verksamheter visade upp sig.

Linnéa Filipsson och Sebastian Paulsson med Theo och Amanda Aldrin med barnen Sixten och Hilma, var i gott sällskap under lördagen som lockade många barnfamiljer.
Linnéa Filipsson och Sebastian Paulsson med Theo och Amanda Aldrin med barnen Sixten och Hilma, var i gott sällskap under lördagen som lockade många barnfamiljer. Foto: Kerstin Herö

Linnéa Filipsson och Sebastian Paulsson med sonen Theo och Amanda Aldrin med barnen Sixten och Hilma gjorde sällskap under lördagen. Men ANC var inte okänt för dem. De hade en släkting som jobbade i huset.

– Och vi har hört att de har en god brunch.

De var inte de enda som skulle smaka på maten, det var gott om folk i restaurangen. Innan dess hade Skeppet officiellt invigts efter den stora renoveringen som restaurangen genomgått. Kommunalrådet Peter Söderström (S) som också är ordförande i ANC:s styrelse, hade klippt bandet med hjälp av restaurangchefen Malin Enarsson och kocken Klas Lundgren.

Kommunalrådet Peter Söderström (S) som också är ordförande i ANC:s styrelse, klippte bandet med hjälp av restaurangchefen Malin Enarsson och kocken Klas Lundgren när restaurang Skeppet officiellt invigdes.
Kommunalrådet Peter Söderström (S) som också är ordförande i ANC:s styrelse, klippte bandet med hjälp av restaurangchefen Malin Enarsson och kocken Klas Lundgren när restaurang Skeppet officiellt invigdes. Foto: Kerstin Herö

Verksamhetschefen Birger Pettersson Wiik höll ett kort tal då han bland annat sa så här om syftet med den öppna dagen.

– Vi vill nå ut till folk och visa vilket fint hus vi har.

Han beskrev vidare två viktiga områden för ANC.

– Att få människor i jobb eller utbildning. Den andra delen är att vara en attraktiv mötesplats. Man kan komma ner till oss och bara vara eller äta gott.

Efter att både styrelseordförande och verksamhetschef berömt maten och ansvariga för köket var Skeppet invigt.

– Då kör vi, välkomna in, hälsade Malin Enarsson.

Den stora hörsalen på ANC hade under lördagen förvandlats till biograf med barnfilmer som rullade på. Innan bion och popcornen gick det att pröva lyckan i fiskdammen.

Den stora hörsalen hade omvandlats till biograf för en dag och på väg in kunde man få med sig popcorn som Marita Persson, anställd på ANC, delade ut.  Mia Basimaki, här tillsammans med mamma Linda Trautmane hade även prövat fiskdammen innan.
Den stora hörsalen hade omvandlats till biograf för en dag och på väg in kunde man få med sig popcorn som Marita Persson, anställd på ANC, delade ut. Mia Basimaki, här tillsammans med mamma Linda Trautmane hade även prövat fiskdammen innan. Foto: Kerstin Herö

Från början var tanken att ha loppmarknaden utomhus, men osäkra väderprognoser gjorde att allt flyttades in. Men folk hittade även längst in till den långsmala lokalen där man höll till. Det är ruljans hela tiden summerade Sandra Klasson som hade samlat ihop grejer och stod vid ett av loppisstånden.

Sandra Klasson hade ett av loppisstånden på ANC.
Sandra Klasson hade ett av loppisstånden på ANC. Foto: Kerstin Herö
Det svängde ordentligt på terrassen där coverbandet Rock On spelade.
Det svängde ordentligt på terrassen där coverbandet Rock On spelade. Foto: Kerstin Herö

På baksidan av ANC ligger fastigheten Grepen som också hör till verksamheten. Där håller bland annat SFI till. Här bjöds på arabisk mat, eritreanskt kaffe, sång av SFI-kören och andra aktiviteter.

Inför lördagen med öppet hus hade ett kulturrum ställts i ordning, fint inrett med textilier, hantverk och kläder från olika delar av världen.

Rukeya, Leteab och Ngstiazibe bjöd på eritreanskt kaffe i små muggar.
Rukeya, Leteab och Ngstiazibe bjöd på eritreanskt kaffe i små muggar. Foto: Kerstin Herö
SFI-kören, med elever från studierna Svenska för invandrare, framträder då och då vid olika tillfällen. Här under lördagens evenemang på ANC, under ledning av Anneli Eriksson.
SFI-kören, med elever från studierna Svenska för invandrare, framträder då och då vid olika tillfällen. Här under lördagens evenemang på ANC, under ledning av Anneli Eriksson. Foto: Kerstin Herö

Artikeltaggar

ArvikaArvika NäringslivscentrumBiograferBirger Pettersson WiikHandelMat och dryckPeter SöderströmRestauranger

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.