Hoppa till huvudinnehållet

Nya skolchefen om stora utmaningarna: ”Handlar inte om någon one man show”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Daniel Nordström är ny skolchef i Eda kommun och har gjort sin första hela arbetsvecka i rollen.
Daniel Nordström är ny skolchef i Eda kommun och har gjort sin första hela arbetsvecka i rollen. Foto: Oscar Walldén

För tre månader sedan stod det klart att Daniel Nordström blir ny skolchef i Eda.

Nu har han gjort sina första arbetsdagar i kommunhuset.

– Jag kommer gå in med devisen att alla ska lyckas utifrån sina förutsättningar, säger han.

Efter fem år med skolchefen Ingrid Elmgren, som nu har gått i pension, inleddes under våren en rekryteringsprocess för att få fram hennes efterträdare – och i juni stod det klart vem som skulle ta över.

Klart: Han landar tunga chefsjobbet i Eda kommun

Vilket alltså var 39-årige Arvikabon Daniel Nordström – som nu är i gång för fullt.

– Det känns jättekul att vara på plats i Eda kommun och på det nya jobbet. Det ger mig glädje att jag går hit varje dag – så det känns bra, säger Daniel Nordström till AN.

Han har knappast hunnit bli helt varm i kläderna ännu, men den första arbetsveckan är nu i alla fall lagd åt handlingarna.

– Den har såklart varit ganska intensiv utifrån att man ska träffa väldigt många personer, lära känna en verksamhet och få en bild utav både den egna förvaltningen men också kommunen som helhet. Så det har varit många intressanta och givande möten med olika människor.

”En fantastisk kommun”

Han bor i Arvika sedan förra året – men är inte västvärmlänning från början.

– Nej, jag är utböling. Född och uppvuxen i Kungshamn som ligger jämte Smögen i Sotenäs kommun, det vill säga norra Bohuslän. Min fru kommer ifrån Arvika från början, så tillsammans med familjen har vi flyttat hit för att stanna.

Hur trivs du så här långt?

– Jättebra – jag tycker det är en fantastisk kommun och stad. Nära till allt men också ett väldigt rikt kultur- och fritidsutbud, så för barnen och familjen har det varit jättebra.

Hur vill du sätta din prägel som skolchef?

– Min ambition är ju såklart att lyssna in verksamheten och det arbetet som både har pågått sedan tidigare och som pågår just nu. Sen så tänker jag att jag vill forma verksamheten tillsammans med skolledning, medarbetare och tillsammans med politiken för att hitta gemensam riktning i det arbetet som vi har framför oss.

Han fortsätter:

– Det handlar inte om någon one man show. Jag vill göra detta tillsammans med både politiken, för att lyssna in vad de har för tankar kring den långsiktiga styrningen, men också vad professionen tycker, tänker och känner och hur vi tillsammans kan göra det arbetet och samarbetet.

Att det finns utmaningar sticker Daniel Nordström inte under stol med: ”Vi har alla ett gemensamt uppdrag och ansvar att göra den här resan med ekonomin – det tror jag vi kommer klara av”, säger han.
Att det finns utmaningar sticker Daniel Nordström inte under stol med: ”Vi har alla ett gemensamt uppdrag och ansvar att göra den här resan med ekonomin – det tror jag vi kommer klara av”, säger han. Foto: Oscar Walldén

Vilka är de största utmaningarna som du ser?

– Det är ju inget att sticka under stolen med att ekonomin är den största utmaningen som vi har att hantera inom förvaltningen och i kommunen. Ganska många andra kommuner

– Sen gäller det att sätta en långsiktighet för att jobba med ökad likvärdighet och kvalitet, men också att se till att vi har rätt förutsättningar på plats för det.

”Bra utgångsläge”

Som AN tidigare har rapporterat om sliter kommunen med en ansträngd ekonomi, där just bildningsnämnden går mot ett rejält underskott. Dessutom stoppades tillsvidare den planerade utbyggnaden av Gunnarsbyskolan före sommaren efter ett politiskt beslut.

Därmed kanske inte det allra mest tacksamma läget att komma in i.

– Nej, men det hade varit en sak att komma in i en verksamhet om det inte hade funnits resurser. Om man tittar på grundtilldelningen och grundförutsättningarna i Eda kommun så tycker jag ändå att vi har ett bra utgångsläge att jobba utifrån, tillsammans med både politiken och med rektorer.

– Vi har alla ett gemensamt uppdrag och ansvar att göra den här resan med ekonomin – det tror jag vi kommer klara av, säger Daniel Nordström.

Över 20 miljoner i underskott: ”Ekonomi är det som rör sig mest i mitt huvud just nu”

”Kan ha ganska stor nytta”

Han kommer närmast från jobbet som verksamhetschef för grundskolan i Åmål och har tidigare varit bland annat gymnasierektor.

Nordström har även jobbat som lärare inom både idrott och ekonomi.

– Till vardags har jag haft lite förtroendeuppdrag inom politiken och jag har varit en ganska aktiv föreningsmänniska.

Erfarenheter som kommer väl till pass i sin nya roll, tror Nordström.

– Där tror jag väl att jag kan ha ganska stor nytta utav både arbetet som rektor men också arbetet som lärare för att ha en förståelse för kärnverksamheten och kärnuppdraget.

– Som verksamhetschef så har jag ju ganska bra koll på både hur den politiska styrningen fungerar men också helhetsarbetet som krävs i en kommun.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaCharlottenbergEdaEda kommunFörvaltningGunnarsbyskolanIngrid ElmgrenLärareSkola och utbildningSotenäs kommun

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.