Hoppa till huvudinnehållet

Ås förstörde festen för derbyrivalen – nu väntar helt avgörande seriefinal

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Ås lyckades knipa en poäng hemma mot lokalkonkurrenten Åmotfors, som jagade säkrad serieseger, inför välfyllda läktare på Åsvallen.
Ås lyckades knipa en poäng hemma mot lokalkonkurrenten Åmotfors, som jagade säkrad serieseger, inför välfyllda läktare på Åsvallen. Foto: Oscar Walldén

Åmotfors hade chansen att säkra seriesegern i fiendeland – men Ås ville annorlunda.

Trots tappad tvåmålsledning kunde man till slut förstöra festen för derbyrivalen.

– Det var lite roligt att kunna stoppa dem från firandet, säger lagkaptenen Björn-Erik Sörensen efter karriärens sista (?) match.

En poäng hade räckt för Åmotfors, så länge tvåan Mangskog inte vann sin match hemma mot Svanskog.

Att man oavsett gick för att besegra lokalrivalen Ås – som inte har mer än tabellplaceringen att spela för – behöver kanske inte betvivlas.

Det var också nära att man kunde vända och vinna matchen inför den 262 personer stora publiken på en regntung plan.

– Prestationsmässigt är jag nöjd. Vi gör ingen dålig match över huvud taget, men det studsar inte med oss i dag. Vi får jobba vidare med det här. Jag kan inte vara på besviken på inställningen och utförandet, säger Åmotforstränaren Björn Alexandersson.

Ås-kaptenen Björn-Erik Sörensen sätter stopp för en nästintill frispringande Abdikadir Aden Osman. Längst till vänster i bild syns också Åmotfors-kaptenen Kristoffer Adolfsson.
Ås-kaptenen Björn-Erik Sörensen sätter stopp för en nästintill frispringande Abdikadir Aden Osman. Längst till vänster i bild syns också Åmotfors-kaptenen Kristoffer Adolfsson. Foto: Oscar Walldén

”Ett gôtt gäng”

I första halvlek var det Ås som gjorde enda målet, då Viktor Qvist nickade in 1–0.

En ledning som utökades i början av andra genom lagkaptenen Björn-Erik Sörensen – framspelad av just Qvist. Även denna gång var det via huvudet.

Passande tillfälle då han själv menar att det var karriärens sista match.

– Alltid roligt att göra mål. Jobbigt att spela sista matchen, men så är det när man börjar bli gammal. Det är ett gôtt gäng, vi försöker och kämpar hela säsongen, säger Björn-Erik.

Lagkaptenen Björn-Erik Sörensen fick en fin slutpunkt på spelarkarriären genom att bli målskytt hemma mot lokalrivalen.
Lagkaptenen Björn-Erik Sörensen fick en fin slutpunkt på spelarkarriären genom att bli målskytt hemma mot lokalrivalen. Foto: Oscar Walldén

En fin punkt för dig?

– Ja, det är gôtt. Bra publik, bra atmosfär, riktigt derby med glidtacklingar och mycket dueller – det är roligt.

Men glädjen i matchen blev kortvarig.

För bara fem minuter senare satte gästernas lagkapten Kristoffer Adolfsson reduceringen. Kort därefter var det också utjämnat till 2–2 genom Joel Kristiansson.

Med en serieseger och avancemang till femman som hägrade fortsatte Åmotfors trycka på. Lägen saknades inte heller – men precis som säsongens första derby lagen emellan på Forsvallen så slutade det oavgjort.

– Det var en tajt och hård match med närkamper. Vi började ju ganska avvaktande, så vi ger dem nästan 1–0 tycker jag. Samma vid 2–0, då är vi inte vakna där heller, men sen lyckas vi få rull på bollen och ett jävla go i laget – då kommer de här krigarmålen, säger Kristoffer Adolfsson.

Joel Kristiansson, här i närkamp med Karl Martinsson, gjorde ena målet för Åmotfors och hade bud på mer.
Joel Kristiansson, här i närkamp med Karl Martinsson, gjorde ena målet för Åmotfors och hade bud på mer. Foto: Oscar Walldén

”Det förtjänar vi”

Var det slut på dramat där då? Inte riktigt.

För när slutsignalen ljöd på Åsvallen så återstod fortsatt en knapp halvtimme i Mangskog, där ställningen var 2–2 – vilket där och då innebar att Åmotfors ändå skulle vinna serien.

– Vi får hoppas att det går vägen, det förtjänar vi i år efter en så fin säsong. Det hade varit väldigt roligt att ha fått avgöra i dag, med så mycket folk. Ett derby vill man alltid vinna, säger Kristoffer.

Albin Riddargård Persson svarade för ett antal svettiga ingripanden under framför allt andra halvlek.
Albin Riddargård Persson svarade för ett antal svettiga ingripanden under framför allt andra halvlek. Foto: Oscar Walldén

Bra räddningar

När Axel Hellman skickade in 3–2 för Mangskog stod det dock sedan klart att allt avgörs i sista omgången hemma på Forsvallen kommande söndag.

– Vi leder fortsatt serien med en match kvar och vi sitter i förarsätet nu mot Mangskog. Den chansen hoppas jag naturligtvis vi tar, säger Björn Alexandersson.

Som fortsätter:

– Jag tycker vi borde ha avgjort i andra halvlek idag. Men står division 5:s bästa målvakt är det svårt. Albin (Riddargård Persson) gör flera riktigt bra räddningar på distansskott.

Lyckad vecka

För Åstränaren Lars Andersson var det en minst sagt lyckad vecka, med både säkrad serieseger för Örnen – som Ås har ett samarbete med – och derbyfest på hemmaplan.

– En väldigt bra vecka, absolut. Det är ju gôtt att gå in i en match och inte vara speciellt nervös, utan att ha allt att vinna som det blir med Åslaget. Det tror jag spelarna kände också. De som är med i dag gör det kanonbra, de jobbar hela vägen.

Tränaren Lars Andersson hade en lyckad vecka, som tränare för både division 5-segraren Örnen och för Ås i stora Edaderbyt.
Tränaren Lars Andersson hade en lyckad vecka, som tränare för både division 5-segraren Örnen och för Ås i stora Edaderbyt. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

CharlottenbergDerbydivision 6 västraEdaFotbollIFK ÅsLars AnderssonMangskogÅmotforsÅmotfors IFÅsvallen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.