Hoppa till huvudinnehållet

Det är dags

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är dags att inse vart roten till problemet sitter och att göra något åt det. Vi har en total bottennotering enligt Svenskt Näringsliv när det gäller näringslivsklimatet här i Arvika. Eller, vi har ju i ärlighetens namn 4 kommuner i Sverige som visar sämre utfall än oss och den fallhöjden behöver vi säkert till nästa år. Arvika kommun landar på 286:e plats av 290 kommuner.

Det finns många dåliga sidor att peka på i det amerikanska samhället, men en sak är de obestridligt bäst i världen på och det är ledarskap, coachning, företags- och organisationsutveckling. Varför, kanske många frågar sig? Svaret är väldigt enkelt. Amerikanerna vet att det ALDRIG är cheferna i mellanskiktet eller medarbetarna som bär det yttersta ansvaret eller skulden för att verksamheten inte presterar. De betraktar all verksamhet utifrån ett pyramidperspektiv d v s om du häller sörja över spetsen på en pyramid, så rinner det ned längs sidorna helt tills det når pyramidens bas. Fundamentet vilket hela pyramiden vilar på. Vad gör de då? Jo, de plockar helt sonika bort spetsen, som möjliggjort för sörjan att spridas ned över hela pyramiden. Ledningen får gå, ofta på dagen dessutom. För i amerikanska ögon är det enbart ett ledningsproblem, inget annat.

Här däremot försöker pyramidens spets skylla på mellanskiktet, tjänstemän, medarbetare och kallar det ett organisationsproblem. Det är en märkligt dålig självinsikt, för vem i hela världen är det som skapat denna bristfälligt ledda organisation? Jo, just det. Ledningen eller pyramidspetsen om du hellre föredrar det.

Som kommentarer/delförklaringar till det miserabla resultat som uppnåtts i Arvika, gör man helt som förväntat. Skyller på felaktigheter och brister i organisationen som t ex problemen med bygglovsavdelningen. Men vem har skapat och i många år haft det yttersta ledningsansvaret? Jo, den politiska och kommunala ledningen naturligtvis! Men att rakryggat ta på sig ansvaret för ett uselt ledarskap det var ju för mycket att vänta. Denna kommun har ju gjort sig rikskänd för att inte erkänna fel, så varför skulle detta vara ett undantag?

Kommunen behöver helt nya idéer och attityder för att detta resolut ska kunna vändas och då räcker det inte med att bjuda in företagarna på kafferep var 3.e torsdag eller åka på företagsbesök och nickande och hummande ta in vad företagarna säger, knappt utan att förstå vad som sägs.

En helt ny ledning som verkligen visar i handfasta former och attityder att företagarna faktiskt lyssnas på, uppmärksammas och stöttas. Det kräver egentligen så lite, men att visa att kommunen uppmärksammar och uppskattar kan påverka känslan av att faktiskt betyda något, som att t ex införa en fast punkt vid varje Kommunfullmäktige där man kort presenterar namn och verksamhetsinriktning på månadens nyetablerade företag, samt annan kort information såsom exempelvis ”nu har Volvo påbörjat nybygget”. Jag är väl medveten om att något sådant inte tas emot väl av många i Fullmäktige, med motivationen ”fullmäktigemötena är väl långa nog som de är?” Jo, kanske det. Men så har vi också den plats vi har i rankingen. Det är ju en fråga om att göra företagandet synligt och att kommunen uppmärksammar och uppmuntrar.

Företagarna behöver mötas av en ”Vi ska fixa det” -anda i alla kontakter med kommunen och det kan bara komma från toppen av pyramiden!

Det måste börja tänkas utanför boxen! Sosseboxen!

SD Arvika

Håkan Persson

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEkonomiFöretagandeFöretagarnaKommunfullmäktigeOrganisationerPolitikSvenskt Näringsliv