Arvika rankas som nummer 286 av 290 kommuner och har därmed femte sämst företagsklimat i Sverige.
Men kommunalråd Peter Söderström (S) och biträdande kommunchef Anna Wikstrand låter sig inte nedslås av de dystra siffrorna.
AN lyckas få till ett kort samtal med Söderström och Wikstrand under torsdagens näringslivsträff på Ritz. Gällade rankningen säger Söderström:
– Det är ju såklart en trist placering, men vi fick ju indikationer om detta redan i maj av Svenskt Näringsliv så vi visste ju vartåt det barkade så att säga.
Efter fjolårets ras – Arvika tappar ytterligare mark i ranking: ”Ganska väntat”Anna Wikstrand:
– Och enkäten som ligger till grund för rankningen gjordes i februari, så allt vi gjort under året syns ju inte i det resultatet som presenterades nu i veckan, det bör man ha i åtanke.
Åtgärder just nu
Men konkret då - ge några exempel på hur ni arbetar för att förbättra företagsklimatet i Arvika just nu?
– Dels har vi ju krokat arm direkt med företagen genom vår referensgrupp, och näringslivsträffarna den tredje torsdagen i varje månad på Ritz, säger Söderström.
– I år kommer vi också ha varit ute på omkring 100 företagsbesök, och försöker göra ungefär ett i veckan för att få mer förståelse för företagarnas behov och villkor.
Dessutom planeras flera utbildningstillfällen internt för förtroendevalda och anställda, som bland annat kommer fokusera på bemötande.
– Det är många nya inom kommunen, och vi behöver lära känna varandra och förstå hur kulturen är viktig för bemötandet, säger Wikstrand och fortsätter:
– Vi behöver också internt och externt skapa en djupare förståelse för vårt uppdrag med tillstånd till företag, och även vara tydliga mot företagen gällande vad vi har att förhålla oss till.
Kommunen anordnar också tillsammans med näringslivet en Anbudsskola den 4 oktober (samt 3 oktober i Eda kommun) dit man kan komma för att lära sig om hur man lämnar anbud till offentlig sektor.
Skral digitalisering har varit återkommande i kritiken mot Arvikas företagsklimat...
Anna Wikstrand:
– Ja, gällande till exempelvis digitaliserade bygglovsprocesser är vi full gång och man kommer snart kunna skicka in en komplett bygglovsansökan på en lördagsnatt om man så vill. Idag har vi 48 digitala tjänster och det finns redan en plattform där allt praktiskt är på plats för att kunna utöka antalet e-tjänster, och nu trappar vi upp takten på det arbetet internt.
Branschorganisationen Företagarna har uttryckt intresse att vara med i er referensgrupp, men inte fått lov, hur kommer det sig?
– Det beror på att vi känt ett behov av att ha direktkontakt med företagen just nu och har därför inte bjudit in företagarorganisationer. Sen kan det ju komma att se annorlunda ut framöver, säger Anna Wikstrand.
Vad vill ni säga sammanfattningsvis om läget just nu?
Söderström:
– Vi låter oss inte nedslås av det här resultatet utan håller ångan uppe i vårt förändringsarbete. Det kommer ge effekt på sikt men vi måste hålla ut tillsammans, både förtroendevalda, förvaltning och företag, det är medicinen.
Läs mer om Arvikas företagsklimat:
Kritiken: ”Behövs mer action – borde inte vara så jäkla svårt”Kommun och företagare sluter upp: ”Måste attackera problemet tillsammans”Samverkan med kommun i fokus för företagarna i Arvika och EdaDystra trenden fortsätter kring Arvikas företagsklimat – men positiva vindar i Eda