Hoppa till huvudinnehållet

Per-Olov fick stroke precis efter pensionen: ”Musik och promenader har gett mig livet tillbaka”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Musik och hundpromenader har gett mig livet tillbaka efter stroken, uttrycker Per-Olov Berndalen.
Musik och hundpromenader har gett mig livet tillbaka efter stroken, uttrycker Per-Olov Berndalen. Foto: Kristina Green

När Per-Olov Berndalen nyligen hade gått i pension från jobbet som lektor i musikteori vid Ingesunds Folkhögskola drabbades han av en stroke.

– Jag bara föll i hop på garageuppfarten, rena turen att min fru var hemma på lunch, säger Per-Olov som i dag har fått tillbaka livet igen.

Per-Olov som då, för sex år sedan var 67 år, såg fram emot pensionen och den lediga tid som väntade. Då skulle han bland annat få ännu mer tid för sitt stora musikintresse och kunna var ute och spela piano i olika sammanhang.

Men på en liten stund förändrades livet totalt.

– Jag skulle tillbaka till skolan och tentera med en student och var på väg ut till garaget. Där på uppfarten ramlade jag handlöst i marken, blev liggandes och kunde inte röra mig, säger Per-Olov.

Tidig upptäckt

Vid samma tidpunkt hade makan kommit hem för lunch, upptäckte Per-Olov och larmade genast ambulans.

– Det var rena rama turen. Hade hon inte varit hemma, så vet jag inte hur det hade gått. Nu var ambulansen här på 10 minuter och jag kördes i ilfart till sjukhuset.

Där fick han stanna i en månad.

– Jag hade fått både hjärnblödning, propp och halvsides förlamning. Jag som inte alls hade känt mig sjuk! Både händelsen och förlamningen var naturligtvis en chock för mig och det tog en tid att smälta det. Men det enda jag tänkte var att jag måste träna för att komma tillbaka och det har varit min räddning. Jag fick behålla mitt tal och det är jag mycket tacksam över.

Träning gav resultat

Med träning på fysioterapin vid Arvika sjukhus kom Per-Olov så sakteliga tillbaka.

– Personalen är duktiga där och har hjälpt mig så mycket. Jag var där och tränade flera gånger i veckan så fort jag kom hem.

När förlamningen efterhand gick tillbaka och Per-Olov kunde gå hjälpligt med stöd, började han också att gå ut med hunden flera gånger om dagen.

– I bland kanske mer än vad hunden behövde, men hon var glad och hängde med mig. Det gick sakta men det var min väg till att komma tillbaka till livet igen.

Hur det skulle bli med musiken, vågade Per-Olov knappt tänka på. Högerarmen och handen fungerade inte riktigt som de skulle.

Musik gav mycket

En dag kom en kollega hem på besök.

– Det var violinisten Magnus Ericsson som kom hem en dag när han slutat jobbet, hälsade och småpratade lite som man gör när man hälsar på någon. Magnus hade också sin fiol med sig, plockade upp den och började spela melodier för mig.

I musikrummet var det som att musiken lossade de spärrar som fanns efter stroken.

– Jag glömmer aldrig det ögonblicket! Det var som att hjärnan lyssnade och talade om för mig hur jag skulle börja spela igen. Jag var inte så rörlig i högerhandens fingrar, men efterhand gick det bättre och bättre.

Steg för steg hittade Per-Olov tillbaka till pianospelet.
Steg för steg hittade Per-Olov tillbaka till pianospelet. Foto: Kristina Green

Aktiv musiker

Magnus Ericsson kom sedan tillbaka en dag i veckan i flera månader.

Pianospelet gick framåt för varje månad och i dag är Per-Olov ute på uppdrag och spelar. Han är bland annat kapellmästare i uppsättningen Wermlänningarne.

– Närmast ska vi spela under Martens-helgen.

Tränar flera gånger i veckan

Genom fortsatt balans- och styrketräning håller sig Per-Olov i gång.

– Jag tränar flera gånger i veckan, det måste jag för att behålla styrkan i musklerna. Det är viktigt för min balans också. Jag skulle säga att jag är återställd till 85% och haltar lite. Men det hindrar mig inte från att vara aktiv. Det är nog viljan att komma igen och inte ge upp, musiken och hundpromenaderna som bidragit till att jag har fått livet tillbaka igen. Att det blivit så är jag oerhört tacksam över, säger Per-Olov Berndalen.

Per-Olov Berndalen tränar styrka och balans flera gånger i veckan och är gärna ute och går. Här tillsammans med en granne i samma bostadsområde, Lennart Lindmark.
Per-Olov Berndalen tränar styrka och balans flera gånger i veckan och är gärna ute och går. Här tillsammans med en granne i samma bostadsområde, Lennart Lindmark. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

Arvika sjukhusHusdjurIngesunds FolkhögskolaJazzMagnus EricssonMusikStroke

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.