Hoppa till huvudinnehållet

Gliringar om vindkraftverk

Publicerad:
Invigning av vindkraftsparken på Fryksdalshöjden
Invigning av vindkraftsparken på Fryksdalshöjden Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

ANs artikel från 15:e september om invigningen av vindkraftsparken på Fryksdalshöjden innehåller flera anspelningar på vanliga myter från vindkraftsmotståndare.

Läsaren får lära sig att det finns stora tankar olja uppe i maskinhuset, att vindkraftverket tar el från nätet när det inte blåser och att investeringskostnaderna är skyhöga. AN kunde ha valt att skriva att maskinhusets gigantiska växellåda innehåller några hundra liter smörjolja så hade vi läsare kunnat se framför oss vad ”stora tankar” innebär. Läsaren får också berättat för sig att jo, så fort det inte blåser så tar vindkraftverken el från nätet. Men till vad? Varningslampan högst upp på navet i och för sig. Den kräver ju några watt, men läsaren får inte svar och kan glatt förvalta en egen verklighet. Och fick läsaren reda på hur länge det förväntas ta att tjäna in den enorma investeringen? Nix. En annan sak som inte fick plats var att ge svar på de intressanta frågor som besökarna till invigningen ställde och artikeln avslutades med. Ser fram emot att AN tar eller ger någon spalt till dessa så läsaren inte blir lämnad till sin egen fantasi och mytbildning.

PS: AN hade kunnat skriva att 3 (av 7) av dessa vindkraftverk på Fryksdalshöjden har högre samlad effekt än Arvika Krafts 16 vattenkraftverk och solcellspark tillsammans eller att när ett av dessa vindkraftsblad pekar rakt upp så är spetsen 200m över marken. Men nu behöver inte AN göra det.

Björn Palmqvist, Miljöpartiet de gröna i Arvika

Artikeltaggar

ArvikaInvesteringarInvigningarMiljöpartietOljaTeknik och vetenskap