Hoppa till huvudinnehållet

Arvika Stadsmusikkår spelade hem ett pris på Blåsmusikfestivalen

Publicerad:
Arvika Stadsmusikkår deltog den gångna helgen i Blåsmusikfestivalen i Linköping.
Arvika Stadsmusikkår deltog den gångna helgen i Blåsmusikfestivalen i Linköping. Foto: Privat

Arvika Stadsmusikkår tog hem segern i sin klass vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping den gångna helgen. Det blev lite av ett värmländskt derby, då Arvika slog Karlstads Musikkår.

– Vi har deltagit i festivalen flera gånger, men det är bara fjärde gången vi är med och tävlar, berättar dirigenten Mats Lindahl.

Blåsmusikfestivalen är en samlingsplats för blåsmusikanter i alla åldrar och på alla nivåer. Under festivalen genomförs en parad genom staden och orkestrarna ger flera utomhuskonserter på gator och torg, plus att det hålls blåsorkestertävlingar. I år deltog över 1500 musikanter i närmare 60 orkestrar och ensembler i festivalen. Men bara några av dem var med och tävlade.

– Det här med tävling har aldrig blivit riktigt stort i Sverige. Det är bara sju, åtta år sen man startade med SM i blåsorkester igen och då har vi även haft en pandemi under den tiden. I Norge är det mycket större, där har man nio olika klasser.

Värmländskt derby

I de svenska mästerskapen har man tre tävlingsklasser, division 1 och division 2, samt en öppen klass.

Arvika Stadsmusikkår vann division 2, där tre orkestrar tävlade. På andra plats kom Karlstads Musikkår och på tredje en orkester från Mölndal.

– Det blev lite av ett värmländskt derby, konstaterar Mats Lindahl med ett skratt. Vi är två jämnstarka orkestrar, det var inte alls självklart vem som skulle vinna. Man kan få max 100 poäng. Vi fick 90, Karlstads musikkår 88 och Mölndal 79. Så jämt var det.

Dirigenten Mats Lindahl med diplomet som Arvika Stadsmusikkår fick ta emot efter att  ha vunnit i sin klass i Blåsorkestertävlingen.
Dirigenten Mats Lindahl med diplomet som Arvika Stadsmusikkår fick ta emot efter att ha vunnit i sin klass i Blåsorkestertävlingen.

– Sen ska man komma ihåg att det är en bedömningssport. Domare kan göra olika bedömningar.

– Men vi gjorde ett bra jobb.

Är det viktigt att vara med och tävla?

– Tävlingen är inte ett mål, utan ett medel att bli bättre. Inför tävlingen har vi tränat på ett ganska kort program, vi kan lägga ner mer energi, mer tid på programmet. Och vi har jobbat med orkesterns olika delar på ett sätt som vi kanske inte gör annars. Vi har kunnat toppa formen riktigt ordentligt.

Vad består vinsten av?

– Man får ett diplom. Och om ett par veckor får vi en skriftlig domarbedömning, det är nästan det mest värdefulla av allt. Det är roligt för då får vi i klartext veta vad vi gjorde bra och vad vi kan utveckla mer i orkestern, säger Mats Lindahl.

Direkt efteråt får man en första muntlig bedömning.

– Då fick vi bara beröm.

Den skriftliga bedömningen ger en utförligare feedback.

Artikeltaggar

ArvikaFestivalerKarlstadMölndalMusikNöje/KulturOrkestrar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.