På måndagen inleddes en ny nationell trafikvecka, med fokus på sträckor med högre hastighetsgräns.
Då uppmanar polisen i Värmland till att inte varna andra trafikanter för kontroller.
– Vi alla vet att det inte bara är fortkörare på vägen, säger trafikpolis Mikael Blomberg.
Under vecka 38 kommer polisen att genomföra extra hastighetskontroller i landet. Temat för denna nationella trafikvecka är sträckor med lite högre hastigheter, som till exempel landsvägar.
I många fall påverkar hastigheten utgången och skadeläget i en trafikolycka, därav veckans fokus.
– Vi vet att risken att dö ökar exponentiellt ju högre hastigheten är, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.
Hastighetskontrollerna genomförs både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare i både målade och civila polisbilar, samt motorcyklar.
Polisen i Värmland väljer även att rikta sig mot de personer som varnar andra trafikanter för poliskontroller. I ett inlägg på sin Facebooksida skriver de bland annat att det är missriktad välvilja att tipsa andra om poliskontroller.
– Rattfylleristen du varnar kan fortsätta sin körning och riskera att orsaka en allvarlig olycka och en annan människas död, skriver de.
”Inte bara fortkörare på vägen”
Mikael Blomberg, trafikpolis i Värmland, är tydlig med att det inte är ett beteende som gynnar trafiksäkerheten.
– Folk tänker att det är en viss typ av kontroll, och vill hjälpa andra så att de som kör för fort kanske sänker hastigheten. Men vi alla vet att det inte bara är fortkörare på vägen, det kan vara exempelvis påverkade förare och förare utan körkort, säger han.
Varför tror du man väljer man att varna andra?
– Det enda jag kan se är att man vill göra en god gärning för medtrafikanter, och kanske hindra en fortkörningsbot eller liknande.
I både Värmland och resten av landet är medelhastigheten som folk kör i alldeles för hög på vägar med högre hastighetsgräns. Det är just på dessa sträckor som allvarligare olyckor sker. Mikael Blomberg menar att ett lägre antal allvarligt skadade är av högsta vikt i deras arbete mot nollvisionen, där målet är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i vägtrafikmiljön.
– En väldigt stor andel av olyckorna beror på för hög hastighet. Risken ökar rent generellt för olyckor om du kör för fort, slår han fast.