Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt hemlighetsmakeri – då väntas besked om nya livsmedelsbutiker

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Om två, tre månader kanske Arvikaborna kan få reda på mer vad det ska bli i den här skogsdungen mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, enligt exploatören.
Om två, tre månader kanske Arvikaborna kan få reda på mer vad det ska bli i den här skogsdungen mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, enligt exploatören. Foto: Kerstin Herö

I tre områden runt om i Arvika har exploatörer visat intresse för etablering av ny handel. Vid infarten från Karlstad kan den nya detaljplanen – som ska göra det möjligt att etablera en ny livsmedelsbutik – snart antas.

Arvika Nyheter har följt samtliga ärenden under en längre period. Senaste rapporten är från tidigt i våras. Vad har hänt sen dess?

För området som ligger mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, i närheten av korsningen mot Gunnarskog, fick kommunen in en ansökan våren 2022 om att ta fram en ny detaljplan som tillåter handel med livsmedel i området.

Planprocessen har kommit så pass långt att planen snart ska kunna antas politiskt.

– Vår ursprungsplan var att den ska vara antagen innan året är slut, säger Ida Svensson, chef för kommunens samhällsbyggnadsavdelning, som i nuläget bedömer att tidsplanen kommer att hålla.

Planförslaget innehåller en byggrätt för uppförande av en byggnad och stora ytor för parkeringsplatser.

Arvika kommun tar fram detaljplanen i samarbete med exploatören, Kynningsrud Kommersiellt AB i Ljungskile. När planen är antagen kan bolaget gå vidare och söka bygglov. Men vilken verksamhet som ska in i lokalerna är det fortfarande ingen som vill gå ut med.

Kan ni säga något mer om planerna?

– Tyvärr inte, säger Per Andersson Moström, vd för Kynningsrud Kommersiellt, som dock lovar att återkomma med information om ett tag.

Han kan inte precisera närmare när, men ”två, tre månader, det beror helt och hållet på...”.

I Gate industriområde, där etablering av en livsmedelsbutik också utreds, har man inte kommit lika långt än med att ta fram en ny detaljplan som tillåter handel med livsmedel.
I Gate industriområde, där etablering av en livsmedelsbutik också utreds, har man inte kommit lika långt än med att ta fram en ny detaljplan som tillåter handel med livsmedel. Foto: Hans-Åke Henriksson

I Gate industriområde ska också en ny detaljplan tas fram. Det är den plats som lågpriskedjan Willys av allt att döma visat intresse för, även om ingen fortfarande vill bekräfta det. Däremot namnges Willys, och dess ägare Axfood, på den skiss över byggnationen som följde med planansökan till kommunen.

Det aktuella området ligger mellan Karlstadvägen och Förrådsgatan. Där har inte detaljplanearbetet kommit lika långt än.

Begäran om en planändring har lämnats in av företaget Propulus Market AB. Syftet är att pröva möjligheterna att bygga en livsmedelsbutik och tillhörande parkeringsplatser. Ett planarbetsavtal skrevs mellan exploatören och Arvika kommun i juni i år.

Kan du berätta nåt mer om planerna nu?

– Inte så mycket just nu. Ge mig nån vecka så har jag mer att berätta, säger Thomas Hansen, Propulus Market AB.

Kan du bekräfta i dag att det är Willys som ska in i den byggnad som planeras?

– Nej det kan jag inte.

Varför står det då Willys och Axfood på skissen som lämnats in?

– Det är en möjlighet som finns i området.

Från Willys kommer liknande svar som man lämnat tidigare.

– Vi har inget konkret att berätta, vi tittar på olika lösningar och hoppas att vi kan komma fram till något som passar vår verksamhet, skriver kommunikationschefen Johanna Eurén i ett mejl.

Samtidigt bekräftar hon att Willys intresse för att etablera sig i Arvika kvarstår.

Graninge handelsområde

Vid Graninge handelsområde har företaget Rico Estate Development, RED, i Solna fått ett markanvisningsavtal med Arvika kommun som äger marken i området.

– Ett markanvisningsavtal ger exploatören, under en begränsad period, ensamrätt att utreda vad som krävs för en exploatering, säger Ida Svensson.

Under den avtalade tiden förbinder sig kommunen att inte förhandla om markförsäljning med någon annan intressent.

Hyresgäster

RED är ett fastighetsbolag som köper mark, bygger fastigheter och hyr ut till hyresgäster. Men vilken typ av hyresgäst, eller i vilken bransch, som kan bli aktuellt för Graninge har man inte velat kommentera.

Avtalet med RED gällde nio månader och gick ut den sista augusti i år. Om båda parter är intresserade kan avtalet förlängas, om bolaget till exempel skulle vilja ha mer tid på sig att utreda förutsättningarna för en exploatering och knyta till sig hyresgäster som vill etablera sig i Graninge.

– Vi har en pågående dialog med RED, säger Ida Svensson.

Artikeltaggar

Arvika kommunBostad och byggenDetaljplanerFastigheterGraningeHandelIda SvenssonPer AnderssonThomas HansenWillys

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.