Hoppa till huvudinnehållet

Jonas Andersson på andra sidan under rally-SM: ”Kul att vara med och ge tillbaka”

Publicerad:
Jonas Andersson var tillbaka i Arvika och jobbade som förarkontakt under rally-SM i helgen.
Jonas Andersson var tillbaka i Arvika och jobbade som förarkontakt under rally-SM i helgen. Foto: Johan Ekberg

Gunnarskogssonen Jonas Andersson klämde in ett rally-SM i Arvika mellan VM-tävlingar i Grekland och Chile. Men under helgen i Arvika jobbade han på arrangörssidan som förarkontakt.

– Den position har aldrig haft förut, säger han.

Jonas Andersson tävlar i rally-VM som kartläsare åt brittiske föraren Gus Greensmith och har precis kommit tillbaka från de ovädersdrabbade tävlingarna i Grekland. Och han hann i princip enbart landa innan det var dags för rally-SM i Arvika, där han under helgen fungerade som förarkontakt.

– Jag kom faktiskt hem från Grekland i fredags, så det var direkt hem och axla den rollen, säger han.

Första kontakt

Förarkontakt är ett slags mellansteg mellan de tävlande och tävlingsledningen och finns till för att inte överlasta tävlingsledningen med frågor under arrangemangen.

– Man är den som förare och kartläsare tar en första kontakt med mellan dem och tävlingsledningen. Jag är en första kontakt. Jag svarar på det jag kan och det jag inte kan svara på tar jag vidare till ledningen.

Enligt Jonas Andersson var det dock inga jättemängder av ärenden som behövde hanteras under helgen.

– Det är inte så mycket, det är lite allmänt bara, det har flutit på bra. Det kan vara någon som har fått fel tid på nåt tidkort och då vill de kolla att det stämmer. Så det har varit lugnt, men väldigt intressant. Jag tycker att det är kul att kunna hjälpa till. Och det är kul att kunna vara på den sidan också ibland.

Det är inte första gången Jonas Andersson byter till arrangörssidan, men som förarkontakt gjorde han premiär under helgens tävlingar i Arvika.

– Just den position har jag aldrig haft förut. Men jag vet väldigt väl vad det handlar om, jag har själv kontakt med såna så jag vet var de är och var de syns. Det var lätt att applicera, så det funkade bra.

Bra feedback

Andersson tävlar över hela världen i VM och att komma hem till ett sm i Arvika innebär en del kontraster.

– Det är stora kontraster, framförallt när man inte tävlar. Men hela Rally Arvikas tävlingsledning är ett väldigt rutinerat gäng. Jag fick väldigt mycket bra feedback av både förare och kartläsare att det här var den bästa tävlingen i hela SM och då är det verkligen kul att jobba.

– Det var ett bra arrangemang, alla är väldigt positiva, och det ska Westom ha en stor eloge för.

Brukar du vara med och hjälpa till vid tävlingar?

– Jag ska inte skryta på mig att jag har gjort det för ofta, men om jag kan så är jag gärna med och ger tillbaka.

Vad var det roligaste med helgen?

– Roligast för min del var att få träffa nya ansikten och lovande förare och kartläsare eftersom det var länge sedan man åkte ett SM. Och det var kul att träffa gamla bekanta också, så roligast för mig var att träffa folk.

Hur länge sen är det du körde i ett sm själv?

– Jag och Pontus Tideman åkte sm runt 2017 kanske, men ett reguljärt SM är många år sedan, 07 - 08 kanske. Det är många nya ansikten sen dess.

Nu väntar nästa tävling för västföraren, på andra sidan världen.

– Jag åker till Chile på torsdag och försöker kämpa ihop lite nya VM-poäng, säger Jonas Andersson.

Artikeltaggar

ArvikaChileGreklandGus GreensmithPremiärerRally ArvikaSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.