Hoppa till huvudinnehållet

De öppnar restaurang i Karlstad – sen kanske Arvika står på tur

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Madelene Thorpman, Linnea Jansson och Diana Lundkvist från Köla under ett event, när de låter nära och kära smaka på deras meny för den nya restaurangen.,
Madelene Thorpman, Linnea Jansson och Diana Lundkvist från Köla under ett event, när de låter nära och kära smaka på deras meny för den nya restaurangen., Foto: Privat

Tre kvinnor från Köla i Eda kommun håller på att förverkliga en dröm de haft länge om att få utveckla och starta något eget. I oktober öppnar de en lunchrestaurang i Karlstad som ska konkurrera med snabbmatsbranschen med ett hälsosamt alternativ.

– Det kom upp en chans för oss att starta eget och då sa vi - då kör vi, berättar Linnea Jansson, Diana Lundkvist och Madelene Thorpman.

De kände varandra redan innan, men har aldrig jobbat ihop förut, på det sätt de gör nu. Men samtliga har erfarenhet från restaurangbranschen sen tidigare.

En månad återstår innan det är dags att öppna den gemensamma restaurangen Asters. Just nu ägnar de hela dagarna åt att renovera och möblera upp lokalen i Karlstad.

– Vi vill göra så mycket som möjligt själva.

Mest sallader

I övrigt är det mesta förberett och klart. Inriktningen på lunchrestaurangen är bestämd och enligt Linnea är det ett koncept som de tror mycket på.

– Vi kommer att ha mestadels sallader, men också lite varma rätter. Det ska gå enkelt och snabbt att få mat, om man har dåligt med tid. Vi vill vara ett komplement till snabbmatskedjorna. Man ska kunna komma in till oss och välja ett hälsosammare alternativ.

Menyn är klar inför öppnandet och den är testad på nära och kära.

– Vi kommer att göra allt själva från grunden, matiga sallader och egna hemgjorda röror och såser.

Till inredningen av restaurangen har de hämtat inspiration från den värmländska naturen. Lokalen har fått lugna och naturnära färger som grönt, beige och terrakotta. De har velat skapa en atmosfär som liknar det värmländska kynnet.

– Det ska vara lugnt och skönt att komma in till oss. Mysigt och trevligt, lite som vi värmlänningar, käcka, glada.

Fler platser

Den värmländska atmosfären hoppas de kunna ta vidare till fler platser än Karlstad i framtiden, om allt går som planerat.

– Det är visionen. Vi har gjort ett flyttbart koncept från start. Vi vill finnas efter vägen.

Arvika är en av de orter där de gärna skulle vilja öppna en Asters-restaurang.

Den 16 oktober öppnar de restaurangen på Gräsdalen i Karlstad. I området, som ligger längs E18, finns både handel, kontor och annan verksamhet.

– Vi letade ganska länge efter rätt lokal. Hit är det lätt att ta sig. Det rör sig mycket folk i området, mycket trafik som åker förbi och vi har lättillgängliga parkeringsplatser.

De har lagt ner en hel del tid på att skapa en egen hemsida och att vara aktiva på Facebook och Instagram, redan innan de öppnat, för att vara synliga i sociala medier.

– Alla googlar vad de än ska ha tag i, så det är viktigt att vara där, därför har vi jobbat mycket med det i början.

Ni har döpt restaurangen till Asters. Var kommer namnet ifrån?

– Vi började jobba med det här för ett år sen, september 2022. Aster är en höstblomma, som blommar då, så tändes ett frö till namnet. Sen är vi tre tjejer som gör det här, vi ville ha nåt feminint namn.

De letade länge för att hitta en lokal med bra läge. Den 16 oktober öppnar de på Gräsdalen i Karlstad.
De letade länge för att hitta en lokal med bra läge. Den 16 oktober öppnar de på Gräsdalen i Karlstad. Foto: Ingen Byline

Artikeltaggar

ArvikaFacebookHandelInredningInstagramKarlstadKölaMat och dryckRestaurangerSociala medier

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.