Den tilltänkta polisstationen i Morokulien, på gränsen mellan Sverige och Norge, närmar sig byggstart.
Ett sista beslut från regeringskansliet är det enda som återstår.
– Vi har personal som är jättetaggade på att komma i gång med det här nu, säger Carola Skanse, polischef i Arvika.
Ett utökat gemensamt polissamarbete mellan Sverige och Norge blir snart verklighet. Något som bland annat innebär att en polisstation ska byggas mitt på riksgränsen vid Morokulien strax väster om Charlottenberg.
Under våren togs ett historiskt beslut i Edas kommunfullmäktige om att anta detaljplanen – som några veckor därefter också vann laga kraft.
Historiskt beslut – fullmäktige i Eda godkände plan för unika polisstationenMen ännu återstår ett sista hinder innan spaden kan sättas i marken.
– Regeringskansliet är ju de som ska besluta om hyreskontraktet som vi ska ha. Normalt sett ligger det på fem, sex år kanske, men det här kontraktet sträcker sig över så lång tid, säger Carola Skanse som är tillförordnad chef för lokalpolisområde Arvika.
Hon fortsätter:
– Så de har begärt in ett underlag från polisen och ekonomistyrningsverket. Så fort det underlaget kommer in hoppas vi att de fattar ett beslut ganska snabbt.
Norge står redo
I över tio år har det diskuterats och planerats för den unika polisstationen och det är alltså beslut från den svenska sidan som dröjer i nuläget.
Norska Statsbygg, som ska uppföra själva byggnaden, står i alla fall redo att dra i gång.
– De hoppas på att de ska kunna börja bygga inom tre månader när de väl har fått det här beslutet. Då beräknar man att det ska ta ungefär tolv månader från byggstart tills det är klart.
– Så förhoppningen är fortfarande att det här polishuset ska stå klart i början på 2025, om det inte blir mer förseningar, säger Carola Skanse.
Smygstartar arbetet
Det finns dock personal tillägnad för att kunna börja arbeta över gränsen redan innan själva polishuset är klart, berättar Skanse.
– Vi har en tillförordnad gruppchef som är utsedd. Så har vi tre områdespoliser som förhoppningsvis runt årsskiftet kan dra i gång och börja jobba ihop med de norska kollegorna – för att börja starta upp arbetet i alla fall.
Frågetecken har dock funnits kring de olika lagstiftningarna länderna emellan, exempelvis då norsk polis vanligtvis inte bär vapen till skillnad mot den svenska.
– I nuläget får vi ju inte åka in beväpnade i Norge. När vi har insatser blir det på svensk sida tillsvidare. Sen så kommer det ju behöva upprättas ett bilateralt avtal mellan Sverige och Norge, som klargör hur arbetet ska bedrivas. Det blir ju nästa steg sen.
Så det finns en del utmaningar kvar?
– Ja, så är det ju givetvis. Vi kommer säkert komma fram till saker och stöta på problem allt eftersom, men det är svårt att veta eftersom det här är så unikt. Allt är inte glasklart från början men jag tror det kommer ge sig.
Hur är det att gå och vänta på beslut nu, när det ändå är så nära att det kan byggas?
– Det är ju väldigt spännande, för detta har det pratats om i så många år. Det är klart att vi har personal som är jättetaggade på att komma i gång med det här nu. Vi ser ju, med tanke på våra norska kollegor som redan är på plats, vilket arbete de har gjort tills i dag.
Carola Skanse fortsätter:
– Jag tror det kommer bli väldigt givande att komma i gång och jobba mot den här brottsligheten – nånting som verkligen behövs. Det är väldigt mycket som går över gränsen som vi inte har klarat att jobba mot på det sättet förut.
Läs mer:
Svensk-norskt samarbete närmar sig: ”Ska vara svårt att vara kriminell”Ännu ett steg mot en polisstation vid gränsenTillfälliga lokaler till svensk-norsk polisstation på gång