Hoppa till huvudinnehållet

Skogsmässa på Ritz: ”Det är nödvändigt att ställa om skogsbruket”

Publicerad:
Den 22-23 september anordnar Naturskyddsföreningen i Arvikabygden en skogsmässa på Ritz. Foto: Helena Landstedt/TT

Den 22-23 september anordnar Naturskyddsföreningen i Arvikabygden en skogsmässa på Ritz. Mässan riktar sig till små och stora skogsägare, beslutsfattare och andra med intressen i skogen.

– Vi vill visa på att det är nödvändigt att ställa om skogsbruket från trakthyggesbruk och kalhyggen till ett hållbart och naturnära skogsbruk, säger arrangörerna.

Skogsmässan invigs officiellt på fredagskvällen, då musikern och radioprataren Emil Jensen uppträder på Ritz tillsammans med Anna Dager och Hanna Ekström.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg kommer till skogsmässan.
Maria ”Vildhjärta” Westerberg kommer till skogsmässan. Foto: Lena Richardson

På lördagsförmiddagen drar själva mässan igång, med föreläsningar från lokala skogsbrukare som Cecilia Berntsson, Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Johannes Söderqvist, men även nationellt kända skogsprofiler som skogsingenjören Martin Jentzen, pionjär inom naturnära skogsbruk, och Ann Dolling, som forskar på skog och hälsa vid SLU.

Emil Jensen till skogsmässan på Ritz: ”Folk både gråter och skrattar när jag spelar”

Vill lyfta alternativ

– Vi vill praktiskt visa hur man går till väga för att ställa om sitt skogsbruk till hållbart och naturnära, vidga synen på ekonomin i hållbart skogsbruk och lyfta olika alternativ för att till exempel hantera granbarkborrar. Här hänvisar vi till respektive föreläsare som är sakkunniga på sina områden, säger Åsa Österman, som tillsammans med ”ett helt gäng” från den lokala Naturskyddsföreningen varit med och tagit fram programmet.

Åsa Österman är en av arrangörerna bakom Naturskyddsföreningens skogsmässa på Ritz.
Åsa Österman är en av arrangörerna bakom Naturskyddsföreningens skogsmässa på Ritz.

I fokus för mässan står den biologiska mångfalden och skogens många värden, som utöver virke även innefattar bär, svamp, skogsfåglar, råvaror till slöjd och hantverk, rekreation, friluftsliv, kulturhistoria och koldioxidinlagring i äldre skog, menar arrangörerna.

Föreläsarpresentationer till skogsmässan på Ritz 2023.
Föreläsarpresentationer till skogsmässan på Ritz 2023.

Brett spektrum av utställare

Utställarna består av alltifrån bransch- och intresseorganisationer som Birdlife Sverige, Skogssällskapet och Skydda Skogen till Arvika Konsthantverk, och naturfotograferna Tage Bäck och Kristina Gannholt. Dessutom kommer det finnas ett svampbord där man kan få hjälp med att identifiera okända svampar man plockat.

Åsa Österman på Naturskyddsföreningen i Arvikabygden igen:

– Vi vill inte bidra till polarisering, utan skapa rum för samarbeten, kunskap och förståelse för biologisk mångfald, gamla skogar och naturvärdenas betydelse. Vi tycker att det är vår uppgift få folk att mötas och diskutera de här frågorna. Samtidigt tror vi inte att man kan värna alla skogens värden med dagens skogsbruk och kalhyggen.

Naturskyddsföreningen i Arvikabygden arrangerar en skogsmässa på Ritz.
Naturskyddsföreningen i Arvikabygden arrangerar en skogsmässa på Ritz.

Dagen kommer inledas med att definiera begrepp kopplade till skogen ”så man inte går vilse”, följt av föreläsningar och musik. För barnen kommer det finnas skogsinspirerade aktiviteter.

Ni har ganska mycket musik i programmet, hur kommer det sig?

– Vi tror det behövs lite luft i föreläsningsprogrammet men också att musiken i sig kan vara en tankeställare. Vi har vi också bett våra föreläsare att lämna utrymme för frågor och diskussion, så det inte bara blir att man sitter och lyssnar på någon som talar från en scen.

Artikeltaggar

Arvika KonsthantverkBiologisk mångfaldDjur och naturEkonomiMôra-PerMusikNaturskyddsföreningenRitzSkogSkogsbrukSkogssällskapet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.