Hoppa till huvudinnehållet

Över 20 miljoner i underskott: ”Ekonomi är det som rör sig mest i mitt huvud just nu”

Publicerad:
Kommunalrådet Hanna Andersson (M) anser att kommunen samtidigt som man hanterar dagens ekonomiska situation måste arbeta mer långsiktigt för att få en stabilare ekonomi på sikt. Foto: Kerstin Herö

Eda kommun står inför en intensiv höst. Man ska hantera årets stora underskott och arbeta fram en ny budget för nästa år. Både en ny kommunchef och verksamhetschef behöver rekryteras och politikerna måste ta beslut angående utbyggnaden av Gunnarsbyskolan, ett projekt som pausades före sommaren för att ursprungsförslaget blev för dyrt.

Efter att kommunchefen nyligen slutade tvärt har det varit en rätt turbulent tid i kommunhuset i Charlottenberg och nya utmaningar väntar under hösten.

Mycket handlar om ekonomi. Den senaste helårsprognosen för 2023 pekar mot ett underskott för Eda kommun med 21,8 miljoner kronor.

I slutet av september ska kommunens budgetberedning under två dagar arbeta fram ett förslag till budget för 2024 utifrån nämndernas förslag.

– Ekonomi är det som rör sig mest i mitt huvud just nu. Det finns många viktiga frågor, men vi måste få ordning på ekonomin. Vi måste ha en budget för 2024, säger kommunalrådet Hanna Andersson (M) som svar på frågan hur hon ser på hösten och det arbete som väntar.

En intern rockad

De vakanta chefstjänsterna har man löst tillfälligt genom en intern rockad. Ekonomichefen Johan Örnberg har som bekant gått in som tillförordnad kommunchef fram till mars nästa år.

– Under tiden går Martin Bollner, som är ekonom, in som tillförordnad ekonomichef, förklarar han.

Du tvekade själv aldrig att gå in som kommunchef?

– Det kom hastigt på. Men jag funderade på det som vid vilket erbjudande som helst. Jag har jobbat som ekonomichef sen 2013 och i kommunen sen 2007, jag känner kommunen väl.

Även för tjänsten som verksamhetschef för vård och stöd har man löst det internt, genom att en annan chef i kommunen gått in som tillförordnad.

Har ni påbörjat rekryteringsprocessen än?

– Nej, vi har inte hunnit med. Det har bara gått drygt en vecka. Bläcket har knappt hunnit torka för de tillförordnade, säger Hanna Andersson och syftar på de överenskommelser som gjorts i väntan på att efterträdare kan rekryteras.

Samtidigt lyfter hon fram att hon är imponerad av förvaltningen.

– Det blir väldigt rörigt när sånt här händer, men de hoppar in och tar ansvar, de bara löser det.

Eda kommun riskerar ett minusresultat på nästan 22 miljoner kronor i år.
Eda kommun riskerar ett minusresultat på nästan 22 miljoner kronor i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Totalt för hela kommunen visar den senaste helårsprognosen på ett underskott på nästan 22 miljoner kronor. Men skillnaden är stor mellan verksamheterna.

Socialnämnden har det största underskottet på drygt 22 miljoner. För bildningsnämnden befaras ett underskott på drygt nio miljoner.

Övriga nämnder ser alla ut att få ett mindre plusresultat. Outnyttjade medel i bufferten för kostnadsökningar för energi, drivmedel och livsmedel hjälper också till så att underskottet inte blir ännu större.

Före sommaren tog både bildningsnämnden och socialnämnden beslut om åtgärder i syfte att minska årets underskott, vilket AN berättat om tidigare. Men det kommer inte att räcka.

– Det kommer fler förslag på åtgärder till budgetberedningen. Vi har ett krav på oss (från fullmäktige) att komma i ram, säger Bertil Börjeson (HEL) ordförande i socialnämnden.

Är det verkligen möjligt att hinna få ner hela underskottet till årsskiftet?

– De inser att vi inte kommer i ram. Men vi får komma med åtgärder som ger effekt långsiktigt, det är så vi måste jobba.

Årets budgetunderskott påverkar även förutsättningarna för nästa års budget.

Enligt det så kallade balanskravet i kommunallagen måste en kommun som får ett negativt resultat återställa det inom en treårsperiod. Det måste täckas in i kommande budgetar.

Hur ser du på läget inför 2024?

– Det är ett besvärligt läge givetvis. Vi vet inte hur det ser ut i slutet av året. Man jobbar med en rad åtgärder i de större nämnderna, säger Johan Örnberg.

Men man vet inte hur stor effekt det hinner få på ekonomin. Och det är även andra faktorer som påverkar resultatet negativt och som kommunen inte kan göra något åt.

– Vi har en avvikelse på pensionerna i år på tio miljoner, det bidrar också till underskottet.

Den allmänna bilden är att det kommer att bli ett tufft år även 2024.

– Vi har gått ut med att nämnderna får samma budgetram 2024 som 2023.

Undantaget är tillskott till socialnämnden för driften av den sista nybyggda demensavdelningen.

Kompensation

Hanna Andersson bedömer också att budgetarbetet kommer att bli besvärligt.

– Jag tror att det kommer att bli tufft i princip för hela kommunsverige.

Hon hoppas att kommunen får kompensation för de inflationsdrivna kostnaderna i regeringens höstbudget.

Under fredagen meddelade regeringen att man tillför 10 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner 2024. Men finansminister Elisabeth Svantesson uppgav också att staten inte kommer kunna kompensera för inflationen fullt ut.

För Eda kommun betyder höjningen av de generella statsbidragen ett tillskott på 5,7 miljoner kronor nästa år.

– Det är såklart bra att vi får mer generella statsbidrag, men vi befinner oss fortfarande i en besvärlig ekonomisk situation inför nästa år, uppger Johan Örnberg i en kommentar till regeringens besked på fredagen.

Hanna Andersson ser behov av ett mer långsiktigt arbete för att få en stabilare ekonomi i framtiden som gör att kommunen blir mer motståndskraftig mot konjunktursvängningar.

– Det är lätt att fastna i underskott här och nu, men vad behöver vi göra för att få till det på sikt. Jag har inga svar nu på hur vi ska göra, det är det vi jobbar med tillsammans med våra samarbetspartier.

– Sen har vi ett jobb att göra med överkostnader i våra verksamheter. Vi ligger högt i kostnader både för skola och vård när vi jämför oss med andra kommuner. Vi kan inte backa de här miljonerna varje år. Vi måste göra nåt. Vi måste se, var är det rimligt att vi sparar och på vilket sätt? Det måste förvaltningen hjälpa oss med. Det får bli ett långsiktigt arbete.

– Att få en mer effektiv organisation, där det inte handlar om att lägga ner verksamheter i första hand, utan att man får göra på andra sätt. Det finns ett driv att utveckla, menar Hanna Andersson inom både kommuner och regionen, med mer samordning och samverkan.

I dag löser Gunnarsbyskolan sina lokalbehov med hjälp av tillfälliga modulbyggnader.
I dag löser Gunnarsbyskolan sina lokalbehov med hjälp av tillfälliga modulbyggnader. Foto: Kerstin Herö

Före sommaren stoppades tillsvidare den planerade utbyggnaden av Gunnarsbyskolan efter ett politiskt beslut. Orsaken var kostnaderna i kombination med kommunens dåliga ekonomi. Uppdraget gick till kommunens samhällsbyggnadsavdelning, att hitta alternativ.

Man utreder nu, tillsammans med den entreprenör som upphandlats för utbyggnaden av skolan, om det går att genomföra projektet på ett annat sätt för att se om det kan bli billigare.

– Hur kan vi lösa skolans behov, men till en mindre kostnad? Det håller vi på att jobba med nu tillsammans med skolan. Vårt mål är att presentera förslaget för budgetberedningen den 25-26 september, säger verksamhetschefen Jan-Erik Eriksson.

Artikeltaggar

ÅtgärderBudgetarCharlottenbergEdaEda kommunGunnarsbyskolanHanna AnderssonNämnderPolitikSocialnämnder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.