Hoppa till huvudinnehållet

Emil Jensen till skogsmässan: ”Folk både gråter och skrattar när jag spelar”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
ns
Emil Jensen kommer till Arvika. Foto: Maja Suslin/TT

I samband med skogsmässan som anordnas av Naturskyddsföreningen i Arvikabygden den 22-23 september kommer artisten, poeten och radioprataren Emil Jensen att uppträda på Ritz.

När AN når honom är han ”mitt i en magisk vecka” mellan att sommarturnén är över och höstens arbete tar vid.

Bland annat lägger han just nu sista handen på omslaget till en ny bok, eller skiva, eller något slags mellanting.

– Det är lite som en blandning mellan en skiva och en ljudbok, med en liten booklet på 40 sidor med texterna, säger han.

Hyllad sommarpratare

Och det är just dessa mellanting mellan musiken och det talade ordet som gjort Emil Jensen så omtyckt bland fansen. Snacken mellan låtarna har blivit hans signum, med poesi och komik om vartannat och hans sommarprat från 2016 är ett av de mest lyssnade genom tiderna.

Skogsmässa på Ritz: ”Det är nödvändigt att ställa om skogsbruket”

Hur kommer det sig att du uppträder på en skogsmässa?

– Det känns ganska självklart av flera skäl. Dels blev jag till min ära hedersmedlem i Naturskyddsföreningen för omkring tio år sedan och har en god relation till dem.

Förra året genomförde Emil cykelturnén ”Än susar skogen” i samarbete med just Naturskyddsföreningen och där han med ord, musik och handling ville hylla på den biologisk mångfalden, vad vi kan lära oss av träden och ”det snillrika livet på jorden”. Om sitt ovanliga turnéfordon sa han då att:

”Min tanke är att det framför allt kan inspirera. ’Kolla, här har vi en klen poet som cyklar hela sin turné, det kanske inte är så svårt att ändra lite på vår livsstil ändå’”

Allt är politiskt

Förra året blev det dock ingen spelning i Värmland, vilket är ytterligare ett skäl till att komma, menar han.

– Jag cyklade faktiskt genom länet en bit men spelade aldrig här så det känns fint att få till nu.

Bild från en tidigare cykelturné.
Bild från en tidigare cykelturné. Foto: "Magnus Hermansson"

En del skulle kanske säga att det är en politisk handling att som musiker samarbeta med Naturskyddsföreningen och att musik och politik inte går ihop. Vad tänker du?

– Att uttrycka sig och att skriva är ju i sig politiskt, det går inte att komma ifrån. Och som artist har jag ju världens möjlighet att prata och sjunga om saker som känns viktiga och angelägna, och många med mig anser att det inte finns något viktigare att prata om än biologisk mångfald, naturens rättigheter och miljö. Och förutom att vara artist och radiopratare har jag alltid varit engagerad i olika frågor, och eftersom mina föreställningar alltid tar sig i uttryck i det som känns viktigt för mig så känns det väldigt naturligt.

Vi börjar prata om en av Emils äldre låtar som undertecknad fastnat för, nämligen ”Jag tror att jag är nått”.

”En utmanande tanke”

– Ja och det är ju något politiskt med det också nästan, att trotsa jantelagen genom att tro att man är nåt. Och utgångspunkten är att genom att tro att vi är något, tror vi att andra är något också, och det är där allt engagemang börjar.

Han utvecklar:

– Och det gäller ju inte bara våra medmänniskor utan alla levande varelser. Under jobbet med turnén förra året gjorde jag mycket research om svampar och skogen och havet och insåg att träden och djuren såklart lever för sin egen och inte bara för vårt höga nöjes skull. Det är en utmanande tanke men också lite spännande att ta till sig.

Foto: Studio Bildbolaget

Till spelningen på Ritz på fredag den 22 september kommer han även ha med Anna Dager på cello och Hanna Ekström på fiol.

– Så det blir extra vackert med hjälp av dem, säger Emil Jensen.

Utöver sommarens repertoar kan det också bli ”någon alldeles ny grej överraskningsvis” och som vanligt, en blandning mellan allvar, komik, musik och det talade ordet, utlovar han.

– Jag har till min glädje märkt med det här materialet att folk både gråter och skrattar och då känner jag mig nöjd. Att göra båda på samma kväll tror jag är bra.

Artikeltaggar

ArtisterArvikaBiologisk mångfaldEmil JensenKonserterMusikNaturskyddsföreningenNöje/KulturRitzVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.