Hoppa till huvudinnehållet

Här är nysatsningarna i Värmskog – håller öppet året runt

Publicerad:
Reporter William Ankarhake
William Ankarhake
william.ankarhake@nwt.se
En ny era börjar – Värmskogs Café är nu öppet året runt.
En ny era börjar – Värmskogs Café är nu öppet året runt. Foto: Helena Karlsson

De har sålt över 50 000 räkmackor i år – och fler ska det bli.

Värmskogs Café brukar i vanliga fall stänga igen sina portar för säsongen i slutet på september. Nu ska de hålla öppet året runt.

– Många har efterfrågat att vi ska ha öppet under vintern, och nu gör vi ett försök att möta den efterfrågan, säger Lotta Smedmark.

Under många år har Värmskogs Café varit en omtyckt destination för turister, känd för sin vackra natur och lockande omgivning, dit cirka 80 000 besökare strömmar varje sommarsäsong.

Tidigare stängde caféet vanligtvis i slutet av september och öppnade igen i slutet av mars. Nu, med ambitionen att vara en året-runt-destination, har de tagit initiativ för att möta utmaningen att hålla öppet även under vinterhalvåret.

– Det här är något nytt för oss och vår lokal har en oisolerad cafédel, vilket tidigare har gjort det svårt att hålla öppet under vintern, säger Lotta Smedmark, administratör på Värmskogs Café.

Hon fortsätter:

– Men vi har ett stort och välisolerat uterum, samt en varm och bekväm köksdel. Dessutom har vi gjort den kalla delen mysig med filtar och annan komfort.

Kommer räkmackorna att serveras även under vintern?

– Ja, självklart. Men vi kommer också att introducera en uppdaterad meny vilket innebär att vissa saker kommer att tas bort och andra kommer att läggas till. Vi har en tät dialog med våra gäster och ska försöka uppfylla deras önskemål.

Värmskogs Café gör sig redo för höst- och vintersäsongen.
Värmskogs Café gör sig redo för höst- och vintersäsongen.

Under sommarsäsongen lockar Värmskogs Café båt- och kanotturister till området, men nu hoppas de också kunna attrahera utomhusentusiaster under vintern, inklusive fiskare och skridskoåkare.

Lotta Smedmark berättar att de jobbar på att förbättra upplevelsen ytterligare genom att arrangera olika evenemang.

Det inkluderar en halloween-temadag med tipspromenad och pyssel under höstlovet, samt en julmarknad i december med traditionell julgröt, varm choklad och skinkmackor.

Hur många besökare räknar ni med under vintern?

– Det är ju det som ska bli så spännande att se eftersom att vi aldrig testat det här konceptet tidigare. Men vi hoppas kunna välkomna en jämn ström av gäster och många har efterfrågat att vi ska ha öppet under vintern, och nu gör vi ett försök att möta den efterfrågan.

Från räksmörgåsar till julmarknad.
Från räksmörgåsar till julmarknad.

För att hantera utmaningarna med att hålla öppet året runt kommer caféet att ha två fastanställda medarbetare under vintern och komplettera med extra personal vid behov.

Under sommarsäsongen hade de en arbetsstyrka på cirka 40 anställda.

– Då är det ju väldigt många gäster som besöker oss. I år har vi sålt över 50 000 räksmörgåsar, vilket gör oss till en betydande aktör i hela Sverige. Vi står oss otroligt bra i hela landet med den siffran och är en jättestor konkurrent till de som säljer allra flest.

De har också inlett ett samarbete med Nobina för att erbjuda bussresor till caféet från städer som Kristinehamn, Säffle och Arvika med flera stopp längs vägen.

– Det kommer att finnas möjlighet att åka med bussen vid ett par tillfällen i månaden, vilket gör det enkelt för besökare att nå caféet, oavsett om de har körkort eller inte, så det är vi också jättenöjda med, avslutar Lotta Smedmark.

Artikeltaggar

ArvikaBåtarEvenemangFiskeMat och dryckNobinaSäffleVinterVärmskog

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.