Hoppa till huvudinnehållet

Trots ogynnsamt väder - spannmålsskörden verkar bli bättre än väntat

Publicerad:
Vårsådden blev mindre bra på grund av torkan, sedan kom nederbörden – och då kom grönskotten (som ger omogna kärnor i stråsäden). Grönskotten ställer till det i tröskningen. Sammantaget är Mikael Magnusson ändå rätt nöjd med hur årets skörd tycks bli utifrån den väderlek som varit. Foto: Hans-Åke Henriksson

Trots inledande torka och därefter rejält med nederbörd ser årets spannmålsskörd ut att bli bättre än väntat. Totalt sett dock sämre än normalt för Mikael Magnusson.

Förutom uppfödning av smågrisar odlar Magnusson spannmål, i mycket för foder åt grisarna. Växtodlingen sker på 250 hektar arrenderad mark och omfattas av cirka en tredjedel höstvete, en tredjedel korn och en tredjedel havre.

– Väderleksmässigt har vi trots allt varit förskonade i Arvika i sommar, det ser värre ut på andra håll. Så skörden ser ut att bli bättre än väntat, säger Magnusson.

Växtodlingen sker på 250 hektar arrenderad mark och omfattas av cirka en tredjedel höstvete, en tredjedel korn och en tredjedel havre.
Växtodlingen sker på 250 hektar arrenderad mark och omfattas av cirka en tredjedel höstvete, en tredjedel korn och en tredjedel havre. Foto: Hans-Åke Henriksson

Grönskotten ett problem

Vårsådden blev mindre bra på grund av torkan, sedan kom nederbörden – och då kom grönskotten (som ger omogna kärnor i stråsäden).

Grönskotten ställer till det i tröskningen.

– Sammantaget betydde detta svår skörd och höga kostnader för torkning, men höstvetet blev bättre än väntat. Totalt sett dock sämre än normalt. Hur besvärligt det än kan vara vet man dock att det kommer en ny jul även i år…

I skrivande stund har Magnusson bråda dagar, augusti har varit och september kommer att bli fyllda av arbete. Höstvetet är dock redan tröskat och halmen pressad och inkörd.

Snart ska det förberedas för kommande säsong med bland annat plöjning.
Snart ska det förberedas för kommande säsong med bland annat plöjning. Foto: Hans-Åke Henriksson

Sedan ska det även förberedas för kommande säsong med bland annat plöjning. Är betingelserna de rätta kommer det även att sås höstvete i höst för skörd kommande höst.

– Lite av gambling på våra breddgrader om det går bra eller inte. Är det en lyckad höstsådd kan dock avkastningen bli bättre än det vi sår på våren.

Vildsvin ett gissel

Förutom ogynnsam väderlek, vilka andra hot ser du mot spannmålsodlingen och därmed även verksamheten med grisar?

– Vildsvinen är ett gissel, de följer min spannmålsodling, är nära nu och har alla sjukdomar tamgrisar kan få. De är således ett hot även mot grisuppfödningen.

Med allt inräknat pågår växtodlingssäsongen mellan april och november. Harvning, gödsling, sådd, växtskydd och skörd är de huvudsakliga arbetsuppgifterna när ett nytt år är här.

Lite ledigt får dock Magnusson, mestadels vintertid.

– Kopplar av gör jag med konditions- och styrketräning, älgjakt och alpin skidåkning. Och kanske framför allt med min stora passion, Liverpool Football Club, när de spelar avstannar allt för mig…

Artikeltaggar

ÄlgjaktArvikaLiverpool FCNederbördStyrketräningTorkaVäder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.