Hoppa till huvudinnehållet

Dramatisk upplösning på SM-finalen: ”Voltade framåt i 150 km”

Publicerad:
PG Andersson från Årjäng ledde stora delar av helgen, men fick bryta efter en krasch,
PG Andersson från Årjäng ledde stora delar av helgen, men fick bryta efter en krasch,

Sista deltävlingen i Rally SM avgjordes i västvärmland fredag-lördag och det blev en rafflande strid där allt avgjordes på slutsträckan och där till sist Tom Kristensson vann.

Det var kamp ända in till slutet i huvudklassen där PG Andersson från Årjäng ledde stora delar av helgen och jagades av Tom Kristensson från SMK Hörby. Ledningen inför slutsträckan var fyra sekunder och det var en PG som gasade för full under lördagen för att visa att han är Sveriges främste men ett misstag blev ödesdigert på Stensjönsträckan och det slutade med en rejäl krasch.

– Det var en av de värsta jag varit med om, jag gjorde ett misstag och touchade mot ett betongblock och två kurvor senare styrde det inte alls och vi voltade framåt i 150 km, jag höll fullt på femmans växel, kommenterar PG som befarade något knäckt revben och en stel nacke men kunde konstatera att det gick förhållandevis bra.

– Det sammanfattar säsongen, det har varit skit där jag stått för en del misstag, säger PG besviket.

Per-Gunnar Andersson gav sig ut från startrampen på torget i Arvika.
Per-Gunnar Andersson gav sig ut från startrampen på torget i Arvika. Foto: Jonas Aspetorp

Fram till kraschen var det PG som var det jagade bytet sånär som på sträcka fyra I Värmskog där han tappade en hel del.

– Jag är nöjd med min körning fram till sista, några sträckor jag är riktigt nöjd med, kommenterade PG vid lunchuppehållet.

Totalvinnare

Totalvinnaren i hela Rally SM blev Patrik Flodin som egentligen bara behövde ta poäng i helgen och slutade på en femte plats.

– Jag har hittat en bra rytm där jag kör kontrollerat och ändå håller farten bra, sa en nöjd Patrik Flodin vid lördag lunch.

Vinnande Tom Kristensson jagade och tog till slut segern med 20 sekunder före Albin Nordh från Ydre.

Hemmahoppens resa i nationella tvåhjulsdrivna klassen avslutade osannolikt nog i samma kurva en kilometer in på Jonsbolsträckan på lördagmorgon, flera åkare var illa ute och värst gick det för Knutte Edenholm och Nicklas Karlsson som båda rullade och fick bryta rallyt.

Rally-SM i Arvika under fredagen.
Rally-SM i Arvika under fredagen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

– Jag höll linjen men det kastade upp bakänden så vi tappade fästet och rullade två varv i vägen, man blir ju jäkligt förbannad på sig själv men huvudsaken att det gick bra med oss. Det kändes bra fram till dess men nu är säsongen slut, jag hade tänkt köra en tävling i Säffle om några veckor men nu blir det till att reparera istället, kommenterade en besviken Nicklas Karlsson ihop med kartläsare Caroline Gassner.

En väståkare som dock tog sig i mål var hemmaåkaren Robin Gustafsson som är lite med för att se och lära och dessutom hade en nyinköpt bil efter en krasch för ett par veckor sedan och slutade på en 14e plats i nationella tvåhjulsdrivna.

– Jag har varit alldeles för feg i helgen men samtidigt var målet att ta oss i mål, vi har inte hunnit testa en meter även om de är en likadan bil som innan. Vi har inte i SM toppen att göra heller men det är väldigt nyttig träning med långa sträckor och noter som vi oftast inte kör efter, kommenterar Robin som har Erik Bergström i kartläsarstolen.

Resultat Internationella 4 WD

Rally Arvika

1. Tom Kristensson 47:37,8

2. Albin Nordh 48:02,0 +24,2

3. Jonas Åkesson 48:17,3 +39,5

4. Patrik Flodin 48:31,0 +53,2

5. Kalle Gustafsson 48:40,6 +1:02,8

6. Jari Liiten 49:15,9 +1:38,1

7. Christoffer Haglund 49:48,7 +2:10,9

8 Thomas Thunström 50:55,1 +3:17,3

9. Kenny Stavbom 51:30,6 +3:52,8

10. Christer Hedlund 53:54,0 +6:16,2

Artikeltaggar

ArvikaHörby kommunNicklas KarlssonPatrik FlodinRallySportSäffleTom KristenssonTräningÅrjäng

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.