Hoppa till huvudinnehållet

SM-starten lockade många: ”Högsta SM-klass – och kanske bättre”

Publicerad:
Zeb Börjesson
sporten@arvikanyheter.se
Per-Gunnar Andersson ger sig ut från startrampen på torget i Arvika.
Per-Gunnar Andersson ger sig ut från startrampen på torget i Arvika. Foto: Jonas Aspetorp

Under helgen körs rally-SM i Arvika. På fredagen var det dags för invigning och det fanns ett stort intresse i Arvika för den avslutande SM-tävlingen.

Vädergudarna var med organisatörerna när rally-SM invigdes under fredagen. För när det var dags att dra i gång invigningen höll regnet sig borta. Under invigningen valde man att hylla lokala förmågor i form av Nils Andersson, för sin seger i rallycross-EM, och Simon Olofsson, för sin vinst i den nordiska motsvarigheten, RallyX. Något Nils Andersson uppskattade:

– Det är alltid trevligt och få ett uppmärksammande på hemmaplan. Det är lite tråkigt att vi inte kör något på hemmaplan längre så att man kan tävla, men det är kul att man åtminstone kan få göra framträdande och få hälsa på folk.

Under dagen befann sig Nils på torget med sin bil och visade upp sig för sin hemmapublik.

– Det är alltid kul att visa de som är intresserade och det var många ungdomar och barn som var där. Jag vet själv när jag var liten så var det alltid sådant man tyckte var roligt att man fick komma nära bilarna. Det är ju perfekt att låta några små förmågor provsitta bilarna och drömma sig bort. Jag vet hur mycket jag själv hade uppskattat det som barn så det får man ställa upp på.

Stort intresse

Under invigningen samlades det mycket folk på torget som visade upp det stora intresset för motorsport i staden och organisatörerna var mycket nöjda.

– Det var jättetrevligt! Torget med inramningen som Arvika fått till i två år pratar alla på. Tävlande, funktionärer och media som åker på alla tävlingar de tycker invigningen håller absolut högsta SM-klass och kanske bättre än det till och med, säger speakern och lokala medieansvarige, Martin Säfström.

Tight i toppen

En som missar möjligheten att bege sig ut i de värmländska skogarna är Nils Andersson då jobb åt Ole Christian Veiby på ett rally i Norge väntar. Enligt Nils ska man dock bege sig ut om man har möjligheten.

– Man kommer aldrig så nära bilarna som man gör i rally och det är bara upp till föraren. Så som det är nu så måste man absolut ta sig ut för att alla kommer köra 100% eftersom det tight i SM-toppen. De tre som det står emellan kommer troligtvis aldrig ha kört med så liten säkerhetsmarginal som de gör nu. Det tror jag kommer vara en sevärd fajt.

Fajten det pratas om är den klassen ”Internationella 4wd” och frågan är om det inte är historiskt tajt.

– Patrik Flodin är i ledningen. Han har tre förare som jagar honom som har samma poäng. Den kampen måste vara helt unik, säger Martin Säfström.

Egen favorit

I skogen är finns det dock flertalet andra klasser att se fram emot och Nils har en egen favorit:

– Jag vill skicka ett speciellt lycka till åt min kollega Andreas Levin som jag jobbar med till vardags på Kristoffersson Motorsport. Superduktig talang som är jättesnabb. Han tävlar inte så ofta, men när han väl gör det så brukar han vinna.

Artikeltaggar

ArvikaKristoffersson MotorsportMotorsportNils AnderssonPatrik FlodinRallyRally-SMRallyXSimon OlofssonTeam Westom

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.