Hoppa till huvudinnehållet

Kontantuttagen fortsätter att minska i Värmland – men Eda klart över snittet

Publicerad:
Kontantuttagen fortsätter att minska.
Kontantuttagen fortsätter att minska. Foto: Martina Holmberg / TT

Första halvåret 2023 tog värmlänningen i genomsnitt ut 438 kronor i månaden ur Bankomats kontantautomater.

En minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året.

Kontantuttagen har generellt i Sverige minskat med ungefär tio procent per år. I Värmland ser det ut på samma sätt. Varje år tas det ut färre och färre kontanter.

Första halvåret 2022 var det dock ett trendbrott i den nedåtgående kurvan. Man kunde se en tillfällig ökning av uttagen. Det fanns förklaringar.

– Efterfrågan på kontanter ökade generellt i Sverige den närmsta tiden efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Nu ser vi återigen en snabb minskning av kontantuttagen samtidigt som allt mer kontanter sätts in på bankkonton. Den krismedvetenhet som uppstod våren 2022 har nu helt klart klingat av, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

Insättningar ökar

Kontanterna blir bara färre och färre i omlopp. Parallellt med ett minskat uttag sker också ett ökat antal insättningar. Insättningarna ökade med 19 procent det senaste året.

– Även om människor använder kontanter i allt mindre utsträckning så finns det ett stort samhällsbehov av en fungerande kontanthantering. Kontanter är framför allt nödvändiga för människor som befinner sig i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation.

Slutar med kontanthantering

Att efterfrågan på kontanter nu är rekordlåg gör ju också att incitamenten för kommersiella aktörer att hantera kontanter försvagas. Många verksamheter har helt enkelt slutat med kontanthantering.

I våras presenterades en utredning som haft i uppdrag att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanthanteringen. Slutbetänkandet bereds nu inom Regeringskansliet.

– Utredningen slår fast att staten ska ta ett större ansvar för kontanterna, men saknar tyvärr förslag på hur det ska gå till. Vad som konkret behövs är att staten finansierar de mest sårbara delarna av kontanthanteringen. Det handlar främst om manuella kontanttjänster, handelns kontanthantering och värdehantering, säger Johan Nilsson.

Så mycket kontanter tas ut och sätts in i varje värmländsk kommun per månad
KommunUttag per månadInsättning per månad
Arvika313 kr62 kr
Eda688 kr48 kr
Filipstad622 kr170 kr
Forshaga434 kr
Grums481 kr
Hagfors627 kr104 kr
Hammarö264 kr
Karlstad370 kr188 kr
Kil391 kr
Kristinehamn465 kr155 kr
Munkfors914 kr139 kr
Storfors479 kr
Sunne504 kr102 kr
Säffle463 kr171 kr
Torsby566 kr106 kr
Årjäng587 kr54 kr
Värmland438 kr117 kr

Fotnot: I vissa kommuner saknas insättningsautomater och därför redovisas inte insättning i de kommunerna.

Källa: Bankomat

Artikeltaggar

Brott, lag och rättNäringslivRegeringskanslietRysslandSamhälleUkrainaUtredningarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.