Hoppa till huvudinnehållet

Ingesund får inte manifestera på arbetstid: ”Deltagare missar chansen att lära sig om demokrati”

Publicerad:
Hans Hellström, fackligt ombud för Sveriges Lärare Folkhögskola på Ingesund.

Inför en rikstäckande manifestation för landets folkhögskolor fick de värmländska folkhögskolorna nej till att lyfta sina plakat under arbetstid.

– Det känns märkligt att regionen har ett så starkt ställningstagande, säger säger Hans Hellström, fackligt ombud på Ingesunds folkhögskola i Arvika.

Den 19 september hålls en riksomfattande manifestation för att uppmärksamma det svåra ekonomiska läge folkhögskolorna står inför och för att hylla deras värde som samhällsbyggande instans.

Men i Värmland har regionen sagt nej till att genomföra manifestationen på arbetstid, vilket lett till att Ingesund kommer hålla sin manifestation klockan 17 på torget i Arvika, i stället för klockan 13 som många andra folkhögskolor i landet.

10 procent minskad bemanning

Det senaste halvåret har folkhögskolorna tvingats säga upp omkring 200 lärartjänster runtom i landet. På Ingesund har bemanningen under samma period minskat med omkring tio procent, enligt Hans Hellström som är fackligt ombud för Sveriges Lärare Folkhögskola på Ingesund.

– Det blir ju väldigt kännbart för oss som är en så liten skola. Men vi kämpar på och försöker påverka, till exempel genom att manifestera.

Om folkhögskolorna

Det finns 156 folkhögskolor i Sverige i dag. 114 av dem drivs av idéburna organisationer, och 42 drivs av regioner. Folkhögskolan utgör, tillsammans med de tio studieförbunden, den organiserade folkbildningen i Sverige.

Folkhögskolan är avgiftsfri för deltagarna.

Drygt 60 000 deltagare utbildar sig varje år på någon av folkhögskolornas långa kurser.

För att få regeringen och andra beslutsfattare att uppmärksamma situationen arrangerar fackförbundet Sveriges Lärare Folkhögskola därför en manifestation på Segels torg i Stockholm och uppmuntrar alla landets 156 folkhögskolor att delta.

Manifestationen handlar inte i första hand om att demonstrera mot någonting, menar Tomas Rosengren, som är ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola, utan att lyfta folkhögskolornas framgångar, och deras roll i det svenska utbildningssystemet.

Regionen sade nej

Men när Folkhögskolan Ingesunds personal började planera sin medverkan nekades de att få manifestera på arbetstid - något som möttes med förvåning av personalen.

– Tydligen uppfattades det som bekymmersamt att vi ville manifestera på arbetstid, och sågs som ett partipolitiskt ställningstagande, säger Hellström.

Vilket inte stämmer, menar han.

– Vi menar att det är skillnad på politik och partipolitik. Det här handlar ju om att lyfta folkhögskolans värde i en för oss väldigt ekonomiskt pressad tid.

Bilden föreställer ett exempel på en annan manifestation, här för sjukhuset i Lidköping.
Bilden föreställer ett exempel på en annan manifestation, här för sjukhuset i Lidköping.

”Deltagare går miste om möjlighet att lära sig om demokrati”

– Utöver att det känns synd att inte manifestera samtidigt som många andra folkhögskolor i landet går vi miste om en chans att ge våra deltagare ett konkret exempel på hur man som medborgare kan göra sin röst hörd, en möjlighet att se hur demokrati fungerar i praktiken, säger Hellström.

Inte minst eftersom att stärka demokratin är en del av folkhögskolornas syfte, menar han.

– Det kändes märkligt att regionens ställningstagande var så starkt. Och känslan var att vi inte fick uttala oss överhuvudtaget i frågan under arbetstid. Det har överlag blivit krångligare att genomföra manifestationen eftersom vi inte fått stöd från arbetsgivaren.

Det borde ligga i regionens intresse att folkhögskolornas förtjänster lyfts, anser han.

Och trots turerna blir det alltså ändå en manifestation på torget, som personalen planerat efter arbetstid.

– Det kommer bli plakat och sång och en trumworkshop, så vi uppmuntrar alla som vill att ta med sig något att trumma på på tisdag klockan 17, säger Hans Hellström.

Folkhögskolechefens svar på kritiken:

Folkhögskolechefens svar på kritiken: ”Fel budskap från början”

Artikeltaggar

ArvikaLärareManifestationerPolitikRegion VärmlandSamhälleSkolorStockholmSveriges LärareVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.