Hoppa till huvudinnehållet

Folkhögskolechefens svar på kritiken: ”Fel budskap från början”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Pär Blomquist, områdeschef för kultur och folkbildning inom region Värmland.
Pär Blomquist, områdeschef för kultur och folkbildning inom region Värmland. Foto: Jan Nordenberg

Pär Blomquist, områdeschef för kultur och folkbildning inom region Värmland, svarar på kritiken kring att personal och deltagare nekas manifestera under arbetstid.

Han menar att arbetsgivaren borde ha involverats i ett tidigare skede, och att manifestationens budskap från början varit otydligt.

Ingesund får inte manifestera på arbetstid: ”Deltagare missar chansen att lära sig om demokrati”

Varför får inte folkhögskolorna i Värmland manifestera på arbetstid den 19 september?

– Manifestationen är ett fackligt initiativ och inget som vi som arbetsgivare har drivit. När det började pratas om detta i våras var tongångarna att man ville kritisera regeringen, och eftersom vi är en politikerstyrd verksamhet så vore det olämpligt att göra det på arbetstid. Det här är något jag och rektorerna kommit överens om men jag är ytterst ansvarig för beslutet.

Manifestationen som den presenteras idag handlar om att lyfta det positiva med folkhögskolor, inte att kritisera regeringen?

– Vill man lyfta folkhögskolans betydelse så sätter jag mig gärna och planerar en kommunikation- och marknadsföringsinsats där även facket är med. Då kan jag tänka mig att avsätta både tid och medel. Men som arbetsgivare måste vi använda oss av rätt kanaler och vi då har vi till exempel både SKR och vår egen intresseorganisation för att påverka utifrån ett arbetsgivarperspektiv.

”Skulle ha skötts bättre”

Hade man valt ett annat upplägg hade det varit annorlunda, menar Blomquist.

– Om arbetsgivaren hade involverats i frågan i ett tidigare skede hade det kanske kunnat bli på ett annat sätt. Om man önskar att arbetstid ska avsättas måste det ju planeras tillsammans med arbetsgivaren. Och om facket har kritik mot arbetsgivaren skulle det ha skötts bättre.

Vad tänker du om att det finns en poäng med att låta de studerande vara med i manifestationen som en del av utbildningen, som ett konkret exempel på hur demokrati kan se ut i praktiken?

– Ja, men de kan ju vara med ändå, det finns väl inget som hindrar dem bara för att det inte är på dagtid?

”Inget kontroversiellt”

Kan du se att det är en viss skillnad om de deltar i manifestationen som en del av undervisningen?

– Nej faktiskt inte, det här är vuxna människor. Det är samma sak som med pride-paraden, då finns det en riktlinje att man inte får lön för att gå i tåget. Så det är ingenting kontroversiellt tänker jag.

AN har pratat med personal som är snopna över att de inte har något stöd från arbetsgivaren för att manifestera för att lyfta folkhögskolans värde. Vad tänker du om det?

– Jag jobbar varje dag med folkbildning och mot våra studerande och vi har våra kanaler via till exempel Folkbildningsrådet för att påverka beslut. Så det är väl egentligen mitt svar. Jag jobbar med utvecklingsfrågor varje dag och det gör jag bra, tycker jag. Sen är det jättebra att lärare är engagerade men gällande den här manifestationen tycker jag att man skickat fel budskap från början.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFolkbildningsrådetKulturLärareManifestationerSamhälleVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.