Hoppa till huvudinnehållet

Expertens svinpest-besked – låg risk för Västvärmland: ”Smittan är begränsad”

Publicerad:
I Sverige finns, enligt uppgift från Jägarförbundet, mellan 200-300 000 tusen vildsvin, varav cirka 4000 i Värmland. Foto: Jan Lorentsson

Jordbruksverket har sedan upptäckten av smittan afrikansk svinpest i Fagersta fortsatt arbetat med att lokalisera och begränsa smittzonen. Jaktvårdskonsulenten Johan Stedt ser inte att det finns något som tyder på att den kommer till Värmland.

– Smittan är begränsad till just detta område och vi ser inte att den skulle drabba andra platser.

Virussjukdomen är en allvarlig sjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den drabbar däremot inte människa eller andra djur.

Det är i dagsläget inte klart hur smittan har kommit till Sverige. I dagsläget undersöks en närliggande soptipp, där vildsvin har vistats. Jordbruksverket har tagit beslut om att upprätta en operativ ledningscentral och arbetet med att lokalisera, begränsa virussjukdomen fortsätter.

Begränsar smittan

Beslut är taget om att fastställa en smittad zon i Fagerstaområdet, utökad till 100 000 hektar, utifrån det aktuella fyndet. De ser också över vilka åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen.

– Vi jobbar intensivt tillsammans med övriga myndigheter och berörda branschorganisationer för att begränsa och bekämpa smittan. Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som nu gäller i det drabbade området, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Låg risk i Värmland

Jaktvårdskonsulenten Johan Stedt på Värmlands Jägarförbund ser inte att smittan ska drabba Värmland.

– Det finns inget som talar för det. Smittan förekommer endast lokalt i det avgränsade området. Man behöver inte bli rädd eller dra stora växlar på om man skulle hitta ett enstaka vildsvin som dött. Det kan ha avlidit på grund av olika orsaker. När det gäller den här smittan är ofta flera djur drabbade och då finner man även flera djur.

Men om man varit i området runt Fagersta senaste tiden ska man följa restriktioner.

– Då får man ta reda på vad som gäller, så spridningsrisken elimineras, säger Johan Stedt.

Artikeltaggar

BeslutDjurFagerstaJohan StedtJordbruksverketSjukdomSmittorVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.