Hoppa till huvudinnehållet

I huvudet på en lantbrukare: ”Saknas avlastning och stöd för bönder”

Publicerad:
Marie Westberg, Kristin Segolsson och pappa Per Segolsson.

AN kollar läget med lantbrukare i Arvika och Eda. Den här veckan pratar vi med Kristin Segolsson som driver hästgården Nybackgård tillsammans med familjen i Koppom.

Höskörden och bönders välfärd upptar hennes tankar för tillfället.

De senaste sex åren har Nybackgård i Koppom skiftat fokus från mjölkkor till hästar, genom att bland annat bygga ridhus och stall, något som uppmärksammades av AN tidigare i år.

Idag har de omkring 40 kor och 20 hästar på gården.

– Vi trappar ner ganska långsamt med korna, säger Kristin Segolsson, som arbetar heltid med hästarna och tillägger skämtsamt:

– Så pappa har tid att vänja sig.

I ridhuset på Nybackgård hålls både kurser, lektioner och ridläger.
I ridhuset på Nybackgård hålls både kurser, lektioner och ridläger. Foto: Oscar Walldén

Vad är det som upptar er tid och tankeverksamhet för tillfället?

– Just för tillfället håller vi på och tar emot en leverans av spånbalar med stallströ. Men annars är det definitivt höskörden. Vanligtvis kan vi ta in väldigt mycket torrhö men det har vi inte kunnat i år så vi har fått plasta in det mesta. Och så har vi börjat känna på havret och kornet för att se om det är dags att tröska det.

Har inte kunnat torka

Det är det myckna regnet sedan midsommar som ställt till det för Nybackgård och många andra lantbrukare under sommaren.

– Vädret har varit väldigt på och av. Det var fint i början av sommaren och då fanns inget gräs att slå, och sedan har det regnat var och varannan dag efter det och då har inte höet kunnat torka.

Och även om det inte är någon större skillnad på själva kvaliteten på höet om det är inplastat eller inte vill man helst ha det torrt, menar Kristin. Dessutom är det en ekonomisk fråga.

– Priserna på plast har gått upp ordentligt. Och vi har själva all utrustning för att rulla höbalar med nät, men när vi behöver plasta dem måste vi hyra in folk och betala för plasten.

Resultatet blir höjda priset på stallplatser.

Har ni gjort någonting nytt i år?

– Inte jättemycket faktiskt. De senaste åren har vi ju satsat massa, dels på ett helt nytt ridhus med boxar och en övervåning för kurser med mera. Så just i år tar vi lite rehab-tid för att landa i saker och ting.

... Det är just det som gör att ett generationsskifte kan fungera. Att man inte bara har energin utan också kunskapen och erfarenheten med sig.
Kristin Segolsson

Vad säger pappa Per (som drivit mjölkgård i alla år) om det nya fokuset på hästar?

– Han är alltid positiv till när det gäller att göra saker, och är absolut inte den som bromsar. Sen är han nog mer realist än jag, och när jag tänker att jag ska flyga till månen är han den som säger ”ja, du kan ju prova men det är nog bäst att använda en raket”. Och det behöver man, och jag tror att det är just det som gör att ett sånt här generationsskifte kan fungera. Att man inte bara har energin utan också kunskapen och erfarenheten med sig.

Kristin Segolsson.
Kristin Segolsson.

”Ingen som frågar hur bonden mår”

Vill du klaga på något?

– Ska jag välja en sak? Ja men det skulle väl vara det här med att det är ju väldigt mycket fokus på djurens välfärd idag och det är ju toppen, verkligen. Men samtidigt är det ingen som ställer frågan om hur mycket bonden arbetar, eller som erbjuder stöd till den bonde som till exempel skadar sig. För att djuren ska ha det bra måste bonden också må bra, och det jag ser idag är att många bönder är slitna och inte får någon avlastning. Har vi friska och glada bönder som kan ta semester ibland så skulle det vara positivt för hela lantbruket. Att kunna jobba mer med det än att fylla i oändliga mängder med pappersarbete hade varit önskvärt, anser jag.

Artikeltaggar

ArvikaDjurDjur och naturEdaEUKoppomMidsommarRegnSemesterVäder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.