Hoppa till huvudinnehållet

Udda internetannonsen: Arvikabo sålde öra från val – åker på ekonomisk smäll

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
I två veckor låg valörat ute till försäljning innan det fann sin köpare. Säljaren, en man i Arvika, har enligt Åklagarmyndigheten gjort sig skyldig till artskyddsbrott.
I två veckor låg valörat ute till försäljning innan det fann sin köpare. Säljaren, en man i Arvika, har enligt Åklagarmyndigheten gjort sig skyldig till artskyddsbrott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

16 800 kronor. Så mycket ska en man i Arvika böta.

Anledningen: En Traderaannons där han sålt ett öra från en val.

”Sådan handel är inte tillåten utan särskilt tillstånd”, skriver nyhetsbyrån Siren.

Det var under sommaren som mannen i 60-årsåldern med hemadress i Arvika lade ut annonsen på köp- och säljsajten Tradera.

Till salu: Ett valöra.

Objektet skulle efter att ha legat ute i två veckors tid hitta en köpare – men säljaren har nu stött på patrull.

Åklagarmyndigheten anser att Arvikabon har gjort sig skyldig till artskyddsbrott och utfärdat ett strafföreläggande mot honom efter den udda affären.

”Sådan handel är inte tillåten utan särskilt tillstånd”, skriver nyhetsbyrån Siren som tagit del av Åklagarmyndighetens beslut.

”Alla arter av val är upptagna i bilaga A till rådets förordning om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handel med dem. Kommersiella åtgärder har därmed varit förbjudna”, skriver Åklagarmyndigheten.

Strafföreläggandet innebär att mannen ska betala 30 dagsböter på sammantaget 16 800 kronor efter valöra-annonsen. Om han inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren istället väcka åtal för att prova saken i domstol.

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättDagsböterHandelTraderaÅklagareÅklagarmyndighetenÅtal

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.