Hoppa till huvudinnehållet

Kraven på Arvika-skolan: ”Kan finnas riskområden ni missat”

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Arbetsmiljöverket riktar efter ett inspektionsbesök viss kritik mot en Arvikaskolas säkerhetsrutiner kopplade till hot och våld.
Arbetsmiljöverket riktar efter ett inspektionsbesök viss kritik mot en Arvikaskolas säkerhetsrutiner kopplade till hot och våld. Foto: Naina Helén Jåma/TT

En skola i Arvika kommun brister delvis i rutinerna kopplat till risk för våld och hot.

Det konstaterar Arbetsmiljöverket – som nu ställer krav på skolan inför ett återbesök.

En grundskola i Arvika kommun har bristande rutiner vad gäller undersökning, riskbedömning och åtgärder kopplat till våld och hot.

Detta anser Arbetsmiljöverket som nyligen gjorde ett inspektionsbesök på skolan.

”Vid inspektionen fanns ingen aktuell undersökning eller skriftlig riskbedömning avseende risker för hot och våld”, skriver myndigheten i inspektionsmeddelandet.

Där framkommer också att skolpersonalens riskbedömningar görs muntligen och inom arbetslagen. Något som Arbetsmiljöverket har synpunkter på.

”Ovanstående risker har dock inte identifierats i någon dokumenterad undersökning av arbetsmiljön. Om ni inte undersökt hela arbetsmiljön kan det finnas riskområden som ni missat att identifiera.”

Ska upprätta säkerhetsrutiner

För att nämna ett konkret exempel förekommer ensamarbete inom skolans verksamhet. Exempelvis vid öppning och stängning och vid de tillfällen utvecklingssamtal med vårdnadshavare hålls kvällstid.

”Det var vid inspektionen oklart vilka möjligheter som finns för arbetstagare att kalla på snabb hjälp vid dessa tillfällen.”

Nu ställs krav på skolan som bland annat ska upprätta säkerhetsrutiner för ensamarbete och komplettera rutinerna för att undersöka om medarbetarnas arbetsförhållanden innebär risker för, eller hot om, våld.

Arbetsmiljöverket har planerat ett återbesök på skolan i januari.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketArvikaArvika kommunBristerInspektionerMyndigheterPolitikSkola och utbildningÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.