Hoppa till huvudinnehållet

I Åmotfors ökade kostnaden för fjärrvärme mest i hela Värmland

Publicerad:
Eda Energi har höjt fjärrvärmepriset med 29,6 procent under 2023, medan prishöjningen i Arvika stannade på 3,6 procent. Foto: Hans-Åke Henriksson

Eda Energi är det bolag som höjt fjärrvärmepriserna mest i hela länet – och näst mest i hela landet– under 2023. En höjning med 29,6 procent. I Arvika stannar höjningen på 3,6 procent.

Genomsnittet för Värmlands län är 8,7 procent. Men det är stor skillnad mellan fjärrvärmebolagen. Allt enligt den årliga Nils Holgersson-undersökningen som jämför kostnaderna för el- och uppvärmning mellan Sveriges 290 kommuner.

Eda Energi AB ägs av Eda kommun och levererar fjärrvärme till kunder i tätorten Åmotfors. Till villaägare, kommunens egna fastigheter som Gärdesskolan och sporthallen, bostadsbolagets hyreshus, och andra lokaler som Folkets hus, kyrkan och Coop. Men också till några industrier.

Näst dyrast

Eda Energi är nu det bolag som tar näst mest betalt för fjärrvärmen i Värmland efter prishöjningen, från 885 kronor per MWh, inklusive moms, (2022) till årets 1146 kronor .

Dyrast är det dock i Storfors, där Filipstads Värme levererar, för 1231 kronor/MWh. Deras prishöjning var 23,6 procent.

Varför har Eda Energi höjt priset så mycket?

Det enkla svaret är att bolaget fått ökade kostnader för värme och utsläppsrätter enligt Ann-Britt Adolfsson, vd för Eda Energi.

– Med anledning av det förmånliga villkor vi hade med vår leverantör sen starten 2009 har vi haft möjlighet att hålla en låg prisnivå. Men det avtalet löpte ut hösten 2022 och vi behövde förhandla fram ett nytt avtal och då har vi hamnat på en väsentligt högre prisnivå. Sen får vi betala för utsläppsrätter och priset för dem har stigit mycket, främst mellan 2019 och 2022.

Det nya avtalet gäller för 2023-2028.

Eda Energi producerar ingen egen värme, utan köper den mängd man behöver från Nevels avfallsförbränningspanna i Åmotfors. Tidigare Åmotfors Energi AB som efter ägarbyte hösten 2022 bytt namn.

Blir det ytterligare prishöjningar inför 2024?

–Det är ett beslut som styrelsen tar. Men jag vet vad jag kommer att föreslå.

Och det är?

– Vi ser inga nämnvärda prishöjningar 2024, säger Ann-Britt Adolfsson.

Fjärrvärmen i Arvika

Arvika Fjärrvärme AB har enligt Nils Holgersson-undersökningen höjt fjärrvärmepriset med 3, 6 procent i år. Det är mindre än genomsnittet i länet och även för riket som helhet, där snittnivån hamnade på 8,0 procent.

Kostnaden för fjärrvärmen i Arvika ligger på 908 kronor/MWh, inklusive moms, och är bland det lägsta fjärrvärmepriset i länet enligt undersökningen.

Billigast är Karlstad Energi med 837 kronor per MWh under 2023. Jämfört med 2022 var det en höjning med 0,9 procent.

Störst prishöjning i landet har skett i Falköping, med 31,9 procent.

Jämförelser

I Nils Holgersson-gruppen, som gör undersökningen, ingår representanter för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Gruppen jämför inte bara kostnader för el- och uppvärmning, utan också för sophämtning, samt vatten och avlopp, och redovisar prisskillnader mellan kommunerna.

Underlaget som ligger till grund för jämförelsen mellan fjärrvärmepriserna är till största delen hämtat från Energiföretagen Sveriges prisstatistik.

Artikeltaggar

ÅmotforsArvikaEdaElEnergiFastigheterFjärrvärmeGärdesskolanMiljö

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.