Hoppa till huvudinnehållet

Lyckad elitseriestart för Knöppelåsen-ryttarna: ”Otrolig helg”

Publicerad:
Framgångsrika tjejer. Från vänster: Klara Gustavsson, Ida Bergfjord, Evelina Håkansson, Annie Walfridsson och Alma Sjöblom.
Framgångsrika tjejer. Från vänster: Klara Gustavsson, Ida Bergfjord, Evelina Håkansson, Annie Walfridsson och Alma Sjöblom. Foto: Knöppelåsens RS

Knöppelåsens ryttarsällskap stod för en stark premiär i Ponnyallsvenskans elitserie i helgen.

Fem ekipage åkte till Hammarö för att tävla – och det blev en vinst i första omgången i elitserien.

– Jag är jättenöjd och stolt över dem, säger tränaren Anika Fielitz.

Knöppelåsen har ett lag i Ponnyallsvenskans elitserie även i år. Den här gången består truppen av Klara Gustavsson, Ida Bergfjord, Evelina Håkansson, Annie Walfridsson och Alma Sjöblom.

I lördags var det dags för den första omgången i elitserien – och laget fick en bra start på hösten.

– Det är jättekul! Det är fem tjejer som ingår i laget och de red alla väldigt bra. Det var väldigt jämna och stabila resultat, det är kul att alla presterar så bra, säger Anika Fielitz, som följt flera av tjejerna sedan de var små och började på ridskolan.

– Det är naturligtvis extra kul, säger hon.

Två lag

I zon mitt som tjejerna tävlar i finns två lag från Värmland med: Ett Karlstadlag och Knöppelåsen.

Lördagen blev lyckad och de västvärmländska ekipagen tog sig an ett dressyrprogram på hög nivå. Ryttarna rider var för sig – men sedan räknas resultaten ihop. Har laget fem ryttare stryks de två sämsta resultaten. Tre resultat räknas.

Klassen som Klara, Ida, Evelina, Annie och Alma tävlade i med sina ponnyhästar under lördagen kallas för Lätt A:P2. Laget vann med i snitt 68, 745 procent.

Grankärr nästa

Det är tre omgångar i elitserien och sedan väntar SM. Nu på lördag ska tjejerna tävla i omgång två av tre, då bär det av till Gränna och Grankärr.

De två kommande deltävlingarna i elitserien kommer laget att rida ett FEI-program. Det är ett utmanande program som ryttarna tar sig an.

– Rider man EM eller SM så rider man också FEI-program, så det är verkligen svårt, säger Anika.

SM väntar

I år har Svenska Ridsportförbundet även tillfälligt ändrat reglerna vad gäller lag-SM. I år går alla lag vidare. I vanliga fall är det de två bästa lagen i varje region som går vidare till lag-SM.

SM-tävlingen blir stor och äger rum i Skåne under allhelgonahelgen.

– Knöppelåsen har varit med i elitserien i snart tio år. Och jag tror att det är femte gången som vi kommer att rida lag-SM, säger Anika.

För tio år sedan kvalade Knöppelåsen in till elitserien – och sedan dess har man tävlat framgångsrikt och sett till att hålla sig kvar i serien.

– Det gäller att ha ett lag varje år, vilket inte är så lätt. Eftersom det är så hög nivå kan inte vem som helst tävla. Det är vi väldigt stolta över, att vi har klarat det i tio år.

”En helt otrolig helg”

I söndags var det även DM i Värmland för ponnydressyr. Även där gick det bra för ryttarna.

– Det var en helt otrolig helg. Första dagen vinner de första omgången i elitserien och dagen efter blir de etta, tvåa, trea och fyra på DM. Det är verkligen speciellt. Så bra går det inte varje helg, säger Anika.

Vann DM

Klara Gustavsson hade bäst resultat i laget på lördagen och dessutom vann hon DM på söndagen. Lätt A:P1 heter klassen som ryttarna tävlade i på DM.

– Första dagen var det elitserien och då red vi i lag. Laget vann första omgången. Det var ju väldigt kul. Men sen var det extra kul för att jag vann individuellt i klassen också. Sedan var det DM dagen efter och då vann jag igen. Då gick det också väldigt, väldigt bra, säger Klara.

Klara red med sin 15-åriga häst Ghoice S.

– Jag är väldigt nöjd med helgen. Det är så himla kul att jag får göra det här med min ponny, säger Klara.

Nu ser hon fram emot omgång två i elitserien.

Hur är det att tävla tillsammans med laget och de andra tjejerna?

– Det tycker jag är jättekul! Ridsporten över lag är så himla individuell. Du tävlar individuellt hela tiden. För min del blir elitserien den enda gången som jag har chansen att få tävla i lag. Då tycker jag att det är extra kul, speciellt i år när vi också är fem ryttare.

– Man kan ändå känna att det inte är lika mycket press, på det viset att vi är fem ryttare och det är alltid de tre bästa resultaten som räknas. Har fyra ryttare en väldigt bra dag behöver man inte känna den pressen av att man gör laget besviket eller att man inte har presterat på topp-topp. Det tycker jag kan vara väldigt skönt, om man har en dålig dag tävlingsmässigt, säger Klara.

Artikeltaggar

HammaröHästsportKnöppelåsens RyttarsällskapSvenska Ridsportförbundet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.