Hoppa till huvudinnehållet

Byalaget kämpar för tågstopp i Brunsberg: ”Skulle betyda mycket för byn och klimatet”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Byalaget i Brunsberg arbetar med att få tillbaka tågstoppen.
Byalaget i Brunsberg arbetar med att få tillbaka tågstoppen. Foto: Tommy Andersson

När Kollektivtrafiknämnden och politiska representanter höll sitt senaste möte vid Ingesunds Folkhögskola var Byalaget från Brunsberg på plats.

– Vi har kämpat i många år för att vår station ska öppnas igen, säger Karin Kalteren Busink, i Byalaget.

Byalaget har sedan tågen slutade att stanna i Brunsberg 2016 arbetat för att få tillbaka tågstoppen på orten.

– Ja, vi har kämpat med de här frågorna, med namninsamlingar och presentationer länge nu. Att bor nära en station och kunna gå på tåget där blir som en livslinje för en bygd! Nu har vi en sovande station, med anropsstyrd tågtaxi, där man får beställa sin resa tre timmar i förväg och åka med till Edane station. Det är något, men ligger inte i linje med en klimatsmart lösning, säger Karin.

I dag susar tågen förbi Brunsberg.
I dag susar tågen förbi Brunsberg. Foto: Atti Trygg

Utvecklar bygden med tågstopp

Björn Palmqvist och Atti Trygg menar att byn skulle leva upp och utvecklas ytterligare om tågen börjar att stanna igen.

– Absolut. Det flyttar in nya familjer till Brunsberg med barn som går i skolan samt arbetspendlare och pensionärer som gärna tar tåg till Arvika och Karlstad. Sedan har vi flera företag och turistnäring i byn. Kommer tågstoppen tillbaka genererar det flera möjligheter till utveckling.

Busslinje läggs ned

Byalaget uttrycker även en oro inför att bussen mellan Karlstad och Arvika, linje 100 planeras att ställas in.

– Läggs den ned som planeras under senhösten, då finns det överhuvudtaget ingen möjlighet att åka kollektivt direkt härifrån, utan att behöva ringa tre timmar före en resa. Vi vet också när det gäller tågen att på vissa avgångar stannar de i Lene, Högboda eller Edane som redan har trafik, för att släppa förbi andra tåg. För att sedan susa förbi Brunsberg. Det borde kunna gå att få in att de i stället stannar till i Brunsberg och låter folk gå på, innan tåget går vidare. Det finns många som har kort cykelväg till stationen, säger Björn Palmqvist.

Björn Palmqvist presenterade Byalagets tankar och  höll i en powerpoint-presentation om Brunsberg.
Björn Palmqvist presenterade Byalagets tankar och höll i en powerpoint-presentation om Brunsberg. Foto: Ingen Byline

Ökad trafik på banan

Om det blir tågstopp framöver i Brunsberg får tiden utvisa. Mattias Bergh, trafikdirektör på Region Värmland ser att trafiken, både gods och persontrafik kommer att öka på banan. Situationen gör, att om blir det ett samhälle som får tillbaka tågstoppen, finns risk för att en annan station får stänga.

Byalaget arbetar med att få tågen att stanna i Brunsberg igen.
Byalaget arbetar med att få tågen att stanna i Brunsberg igen.

Utvärdering i höst

– Byalaget i Brunsberg har påvisat pendlingsbehovet och gjort en fin presentation av samhället vid Kollektivtrafiknämndens senaste möte. Vi tar med oss det. Men vi kan inte ge direkta svar på hur det kan komma att se ut framöver. Nu har de stationer i Värmland, bland andra Ottebol och Lene som tidigare varit i riskzonen för att bli av med tågstopp, kört en period. Under hösten kommer en utvärdering göras hur det ser ut trafikmässigt vid de stationerna, innan man kan säga något.

2024 är redan linjen bokad med trafik, så ifall Brunsberg blir aktuell för tågstopp igen, skulle det kunna bli aktuellt först 2025.

– Aktörer inom både person och godstrafik lämnar in sina önskemål till SJ, i april året före, om tider för att trafikera banan. Vi har fått tecken på att godstågen kommer att öka i en större omfattning och även persontrafiken, genom tågen Stockholm-Oslo. I och med kan det också bli tuffare att finna tider som passar för de aktörer som vill trafikera banan. När det gäller tågstopp i Brunsberg, får vi till att börja med invänta utredningen, säger Mattias Bergh, Region Värmland.

Gruppen vill att byn lever upp igen.
Gruppen vill att byn lever upp igen. Foto: Atti Trygg

Positiva vibbar

Byalaget håller hoppet uppe.

– Mötet kändes mycket bra och det känns som att resultatet kan bli positivt denna gång. Vi har stora förhoppningar inför detta. Det ligger i tiden med satsning på landsbygden och miljövänliga transporter, säger Atti Trygg.

Artikeltaggar

BrunsbergEdaneIngesunds FolkhögskolaKarlstadLandsbygdMattias BerghOroligheterRegion VärmlandSamhälleSJTrafik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.