Hoppa till huvudinnehållet

Anställda i de kommunala verksamheterna är inte gränspoliser!

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, lek och en meningsfull fritid. Alla människor har rätt till vård som inte kan anstå oavsett legal status, och rätt till nödbistånd från socialtjänsten. En anmälningsplikt inom välfärden innebär stora risker för liv och hälsa för människor som lever som papperslösa i Sverige och att de inte söker nödvändig vård, nödbistånd från socialtjänsten eller pedagogisk verksamhet för barn. Det finns särskilda farhågor kring våldsutsatthet för kvinnor där socialtjänsten kan göra viktiga insatser.

Nu har regeringen lämnat direktiv till en utredning om det som endast kan benämnas som en angiverilag. Uppgiften till utredningen är att ”titta brett” på frågan och vända på alla stenar. Vi i majoriteten ser med stor oro på att våra anställda i kommunen kan tvingas att anmäla papperslösa vilket vi med bestämdhet hävdar inte ingår i deras arbetsuppgifter. Det är vår bestämda uppfattning att personalen i kommunen inte ska behöva anmäla papperslösa människor! Vi ser att vi som politisk majoritet måste stämma i bäcken och skriva till regeringen och beskriva de stora konsekvenserna förslaget skulle innebära. Vår förhoppning är att regeringen tar åt sig av de protester som skickas in från fackförbund, civilsamhällesorganisationer, kommuner och regioner från hela Sverige och stoppa angiverilagen där den hör hemma; i papperskorgen.

Våra arbetstagare i kommunen ska arbeta med det som är deras riktiga uppdrag och ska inte vara en förlängd arm för gränspolisen. Vi står upp för våra anställda och alla de träffar i sin yrkesroll och vill göra allt vi kan som politiker för att uppmärksamma regeringen att de är fel ute. Ingen människa är illegal!

Zara Hedelin (V)

Ute Attermeyer (Mp)

Mona Smedman (C)

Peter Söderström (S)

Artikeltaggar

CenterpartietMona SmedmanPapperslösaPeter SöderströmPolitikSocialdemokraternaSocialtjänstVårdVård och omsorgVänsterpartietZara Hedelin