Hoppa till huvudinnehållet

Kakbak för hemlösa i ”Bakerstuga”

Publicerad:
I dagarna har det från Glava Glasbruk levererats en ansenlig mängd ”bakerstugekaker” till Stadsmissionen i Karlstad.
I dagarna har det från Glava Glasbruk levererats en ansenlig mängd ”bakerstugekaker” till Stadsmissionen i Karlstad. Foto: Bo Svensson

Bakerstuga” på Glava Glasbruk – här ryms såväl kulturhistoria som tradition, hantverksskicklighet och gemenskap.

Och nu också välgörenhet!

I dagarna har det från Glava Glasbruk levererats en ansenlig mängd ”bakerstugekaker” till Stadsmissionen i Karlstad. Ett initiativ – som i form av kaffe med ”klengås” - ska hjälpa till att ge lite guldkant under några dagar för hemlösa och andra behövande.

Bakgrunden är den här:

Under högsommaren hålls en speciell bakerstugedag på Glava Glasbruk, en festdag där fastboende och sommargäster samlas för underhållning med fika. För att få det hela att gå runt har föreningen, som driver ”Bakerstuga” vänt sig till olika sponsorer.

– Det är både små och stora företag som ställer upp. Och vi är så tacksamma för all den hjälp och stöttning vi får, säger Annika Ferner, styrelseledamot i Bakerstugeföreningen.

Under högsommaren hålls en speciell bakerstugedag på Glava Glasbruk.
Under högsommaren hålls en speciell bakerstugedag på Glava Glasbruk. Foto: Bo Svensson

Tack för hjälpen

Som tack för hjälpen brukar några av föreningens medlemmar ställa till med ett stort sponsorsbak framåt sensommaren. Vilket är mycket uppskattat. I år blev det dock lite annorlunda. Kaffejätten Löfbergs ville helt enkelt att deras bröd skulle gå till Stadsmissionen.

Bakerstugeföreningens medlemmar brukar ställa till med ett stort sponsorsbak framåt sensommaren. I år blev det dock lite annorlunda. Kaffejätten Löfbergs ville att deras bröd skulle gå till Stadsmissionen.
Bakerstugeföreningens medlemmar brukar ställa till med ett stort sponsorsbak framåt sensommaren. I år blev det dock lite annorlunda. Kaffejätten Löfbergs ville att deras bröd skulle gå till Stadsmissionen. Foto: Bo Svensson

– Det är naturligtvis extra roligt att baka när man vet att en del av ”sponsorskakorna” går till välgörenhet, säger Annika. Alla vi som deltar känner att vår insats är av betydelse för många som har det besvärligt i dessa ekonomiskt svåra tider.

Ugnen original

Bakerstugan på Glava Glasbruk byggdes i slutet på 1800-talet. Glasbruksarbetarnas bostäder var trånga och dåligt utrustade, oftast saknades till exempel en spis med ugn. Därför behövdes ett ställe dit man kunde gå för att baka sitt bröd.

Bakerstugan på Glava Glasbruk byggdes i slutet på 1800-talet.
Bakerstugan på Glava Glasbruk byggdes i slutet på 1800-talet. Foto: Bo Svensson

Bakstugan blev på så sätt en av brukets samlingspunkter, lite av dåtidens facebook. För här förmedlades såväl åsikter som ”senaste nytt” från bruket …

Under årens lopp har förstås själva byggnaden renoverats i omgångar. Men bakugnen med skorstensmur är original. Och här bakar man fortfarande och ”steker” vid öppen eld. Kakorna får då en vacker gyllenbrun färg, blir saftiga och smakar himmelskt.

Föreningen som idag driver ”Bakerstuga” har 120 medlemmar, spridda över en stor del av landet. Den som är medlem kan utan extra kostnad ta en dag för brödbak och känna historiens vingslag när elden sprakar i ugnen. Precis på samma sätt som för bortemot 150 år sedan!

Bo Svensson

Fotnot: Glastillverkningen vid Glava Glasbruk lades ner 1939.

Artikeltaggar

Glava GlasbrukHemlöshetKarlstadKulturhistoriaLöfbergsMat och dryckUnderhållningVälgörenhet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.