Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Mat, hantverk och återbruk på årets höstmarknad vid Skutboudden

Publicerad:
Holländska paret Maarten Meijer och Johanna van Velzen, bor numera i Tasebo, men kommer sedan knappt två år från Wanneperveen i Holland. ”Det är inte så trångt här i Sverige”, säger Johanna med ett riktigt stort leende. Dom åker runt på olika arrangemang som detta och trivs i bästa allmänhet med livet. En av deras specialiteter är holländska minipannkakor, på holländska ”Stroopwafels”. Mycket goda!
Holländska paret Maarten Meijer och Johanna van Velzen, bor numera i Tasebo, men kommer sedan knappt två år från Wanneperveen i Holland. ”Det är inte så trångt här i Sverige”, säger Johanna med ett riktigt stort leende. Dom åker runt på olika arrangemang som detta och trivs i bästa allmänhet med livet. En av deras specialiteter är holländska minipannkakor, på holländska ”Stroopwafels”. Mycket goda! Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Så var det återigen dags för den traditionella höstmarknaden vid Skutboudden i Brunskog, en marknad med lång tradition, och vid årets marknad hade dryga nittio utställare kommit.

Precis som det brukar vara, en stor variation av utbud, allt från mat och grönsaker, mycket porslin och prydnadssaker, ull och tovat, växtfärgning, hattar och mössor, knivar, verktyg, silversmide och mycket mycket annat. Lite nytt för i år var egna föreningens retro med kläder, kavajer, skjortor och mycket annat som passar den intresserade.

Obligatoriskt med nävgröt och fläsk.
Obligatoriskt med nävgröt och fläsk. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Även hel del loppissäljare fanns med, och även där är utbudet stort. Konstutställningar på flera platser och givetvis Vildhjärtas Pinnreservat, och bredvid hennes ateljé, smidesverkstaden där grabbarna gör ett fantastiskt jobb med sina smideskunskaper.

Krusidull konfekt också spännande, bredvid henne brända mandlar med den karakteristiska lukten.

Här den andra holländska utställaren, Anne Fleur Krist med företaget Eld & Uteliv. Hon flyttade hit för ett år sedan till Gräsmark, annars kommer hon från Giethoorn i Holland. Hon och företaget säljer sina produkter på mässor och affärer runt om i Sverige. Kan det möjligen vara en Crocodile Dundee-kniv hon visar?
Här den andra holländska utställaren, Anne Fleur Krist med företaget Eld & Uteliv. Hon flyttade hit för ett år sedan till Gräsmark, annars kommer hon från Giethoorn i Holland. Hon och företaget säljer sina produkter på mässor och affärer runt om i Sverige. Kan det möjligen vara en Crocodile Dundee-kniv hon visar? Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Detta år också några utländska utställare, två från Nederländerna, en av dem holländska minipannkakor som smakade väl. Den andra holländska var en knivmakerska med oerhört vackra knivar med dekorerade eggar.

Summerar man första dagen så var det en lyckad dag, givtevis med den traditionella nävgröten och fläsk. Även de goda våfflorna drog, och dessa två är väl lite av ett kännetecken för Brunskog, Skutboudden och Gammelvala på sommaren. Köerna blev långa så fort serveringarna började.

Profilen och pratmakaren, Peter i Byn, numera också Coop-chef i Vikene.
Profilen och pratmakaren, Peter i Byn, numera också Coop-chef i Vikene. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Hur som helst, en lyckad första dag vid Skutboudden med ett alldeles perfekt väder, inte för varmt men heller inte kyligt, allt detta tillsammans med ett perfekt arrangemang gör att dagen blir hur bra som helst för alla, både besökare och hemfolket som alltid ställer upp.

 • Mycket folk på plats.
  Mycket folk på plats. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Grabbarna i smedjan gör fantastiskt fina jobb.
  Grabbarna i smedjan gör fantastiskt fina jobb. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Här Malin Zetterlund från Säffle med sitt mycket fina silversmide. Smått och noggrant är det första man tänker på. Men hon har rutin på femton tillbaka på detta. Nu är det första gången hon är i Brunskog.
  Här Malin Zetterlund från Säffle med sitt mycket fina silversmide. Smått och noggrant är det första man tänker på. Men hon har rutin på femton tillbaka på dett… Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Växtfärgning.
  Växtfärgning. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Höstiga kransar.
  Höstiga kransar. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Grönsaker är nyttigt.
  Grönsaker är nyttigt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Många olika hantverkare.
  Många olika hantverkare. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Kön till våfflorna.
  Kön till våfflorna. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Stickade sockor och mössor, skönt att ha till vintern.
  Stickade sockor och mössor, skönt att ha till vintern. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Återbruk.
  Återbruk. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Blomsterprakt.
  Blomsterprakt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

BrunskogCoopGrönsakerHantverkHollandKläderMat och dryckSamhälleSkutbouddenÅterbruk

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.