Hoppa till huvudinnehållet

Nya fynd av knärot - nya förbud mot avverkning

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Knärot är av orkidesläkte och rödlistad.
Knärot är av orkidesläkte och rödlistad. Foto: Tommy Andersson

Ytterligare fynd av knärot har gjorts i Arvika kommun, den här gången på ett område som ligger mellan Edane och Brunskog. Skogsägaren är nu ålagd ett förbud mot viss avverkning.

En skogsägare får förbud av Skogsstyrelsen att avverka skog inom ett visst område på sin fastighet. Anledningen är ytterligare ett fynd av den fridlysta orkidén knärot.

Skogsstyrelsen inspekterade i augusti ett område mellan Edane och Brunskog, där skogsägaren planerade avverkning, och markerade en hänsynsyta om omkring 0,2 hektar för att skydda knäroten som växer på platsen. Enligt Skogsstyrelsens bedömning bör området där skogsägaren inte får avverka ”upprätthålla artens lokala bevarandestatus vid genomförandet av planerad avverkning”. Det skriver Skogsstyrelsen i beslutet.

En avverkning inom området kan komma att kosta 20 000 kronor i vite.

Enligt beslutet är skogsägaren skyldig att ”utan ersättning lämna sådan miljöhänsyn som inte innebär att pågående markanvändning avsevärt försvåras inom den berörda delen av fastigheten”. Skogsstyrelsen beräknar att värdet på området som undantagits uppgår till cirka nio procent av det totala värdet på området.

Den rödlistade orkidén knärot har hittats på flera platser runtom i Arvika kommun och hindrat avverkningar under det senaste året. Knäroten är rödlistad i kategorin sårbar och enligt Skogsstyrelsen har arten minskat kraftigt i stora delar av landet.

Artikeltaggar

Arvika kommunBostad och byggenBrunskogDjur och naturEdaneFastigheterFörbudSkogSkogsstyrelsen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.