Hoppa till huvudinnehållet

Edareturen öppnar kafé: ”Ska vara som ett aktivitetscenter”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Edareturen i Charlottenberg öppnar en kaféhörna.
Edareturen i Charlottenberg öppnar en kaféhörna. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

En fredagseftermiddag i september invigdes kaféhörnan på andrahandsbutiken Edareturen i Charlottenberg.

Här kostar kaffet tio kronor och alla möbler är till salu.

– Vi hoppas att det ska bidra till en större känsla av gemenskap, säger kooperatören Gun Arvidsson.

Bara minuter efter att kaféet officiellt invigdes var alla bord redan upptagna av fikasugna gäster. Somliga stammisar på Jössenavets butik Edareturen, men kanske även en och annan nyfiken nykomling som hittat in.

Marita Emilsson, numer pensionär, var med när Jössenavet grundades 2014, och är idag här som fikagäst.

– Det är så roligt att det kom till skott till sist, det är ju något de pratat om länge.

Sett behovet länge

Vad tror du att en sån här plats betyder för Edaborna?

– Jag tycker att det är en otrolig tillgång att folk kan komma hit och handla och nu även ta en fika.

Maja Nilsen, Marita Emilsson, Per Carlsson och Renate Tollefsen.
Maja Nilsen, Marita Emilsson, Per Carlsson och Renate Tollefsen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Tio kronor kostar en kopp kaffe på kaféet.

– Det blir lite billigare än på de andra ställena i stan så då kan fler komma, säger Gun Arvidsson, som är en av fyra kooperatörer på Jössenavet.

Att man valde att göra i ordning en kaféhörna handlade egentligen om att skapa utrymme för ett behov som de sett länge, menar hon.

– Det är ju många som idag kommer in här för att prata en stund och träffa folk, så då tänkte vi att vi kunde väl lika gärna samla ihop dem så de kan sitta tillsammans.

Det här är Jössenavet

Jössenavet ägs och drivs av fyra kooperatörer, har totalt 13 anställda och ett trettiotal deltagare som gör praktik eller arbetsträning via till exempel Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.

Grundbulten i Jössenavet är att alla jobbar 100 procent av sin egen förmåga, oavsett om det innebär två timmar i veckan eller 30. Företaget består av en legoverkstad i Arvika, en snickeriverkstad i Åmotfors och Edareturens andrahandsbutik i Charlottenberg.

Tanken är också att man ska kunna komma och spela spel eller kanske läsa en stund.

– Det ska vara lite som ett aktivitetscenter, tänker vi.

Används som framgångsexempel

Och Edareturen har faktiskt blivit ett nationellt framgångsexempel. Nyligen hölls till exempel ett webinarium där inbjudna politiker från hela landet fick höra om fördelarna med att knoppa av kommunala verksamheter till ASF - arbetsintegrerade företag.

– Och då är Edareturen ett strålande exempel, menar Anna Tyrén, som är företagsrådgivare och har varit med och byggt upp verksamheten.

Karin Backelin, Bosse Nilsson, Anna Tyrén och Gun Arvidsson.
Karin Backelin, Bosse Nilsson, Anna Tyrén och Gun Arvidsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– Anders Boström, som var chef på arbetsmarknadsenheten när Edareturen knoppades av till oss, berättade om projektet inför ett 70-tal politiker i hela Sverige.

Fördelarna med sådana avknoppningar är flera, menar hon.

– Dels minskar kommunens lönekostnader. Sen ger det också fler människor möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och få ett rikare socialt liv. Och dessutom betalar de ju skatt när de har ett jobb och får en inkomst som de kan spendera, vilket bidrar till att pengar snurrar några extra gånger i den lokala ekonomin.

Källa: Verksamt.se

Vad är ASF?

Arbetsintegrerande sociala företag, ASF, driver näringsverksamhet, det vill säga producerar och säljer varor eller tjänster. Men till skillnad från andra företag har de som övergripande ändamål att genom arbete och delaktighet integrera människor i samhälle och arbetsliv; människor som av olika skäl har svårt att få eller behålla ett arbete.

Jössenavet har planer på att utöka verksamheten och för just nu en dialog med både Arvika och Eda kommun om framtida samarbeten.

– Men det kan jag inte säga någonting mer om riktigt än, mer än att det handlar om återbruk och återvinning, säger Anna Tyrén.

Infört barnbidragsvecka

Kooperatören Karin Backelin flikar in:

– Vi vill också passa på och tacka alla som skänker till oss. Som ett sätt att visa vår tacksamhet har vi infört en barnbidragsvecka den 20 till 27 varje månad när vi har femtio procents rabatt på alla barngrejer.

Bosse Nilsson, som arbetar på Jössenavets Arvikafilial, tillägger:

– Och när man har tröttnat på grejerna kan man lämna tillbaka dem hit igen!

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadArvikaButikerCharlottenbergEdaForskningFörsäkringskassanHandelKaffe och teMat och dryckPer Carlsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.