Hoppa till huvudinnehållet

Solberg har brutit i Grekland: ”Ska försöka komma tillbaka i morgon”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oliver Solberg fick problem direkt på fredagen i Greklands VM-rally och tappade en halvtimme. Senare bröt han för dagen.
Oliver Solberg fick problem direkt på fredagen i Greklands VM-rally och tappade en halvtimme. Senare bröt han för dagen. Foto: Oliver Solberg/McKlein

Oliver Solbergs jakt på VM-poäng i Grekland förstördes tämligen omgående under fredagsetappen. En krånglande bränslepump kostade över en halvtimme på två sträckor. På den tredje kastade han in handduken.

”Vi ska försöka komma tillbaka i morgon”, skriver han på Twitter.

Efter torsdagskvällens superspecial låg Solberg sjua i WRC 2, 1,6 sekunder bakom ledande norrmannen Andreas Mikkelsen.

Men redan på fredagens första sträcka, 10,37 kilometer långa Loutraki 1, på de regnhala grusvägarna blev det tekniska besvär med Skodan, som var ödesdigra tidsmässigt.

”Problem med bränslepumpen genom hela sträckan. Vi förlorade tre minuter. Helt otroligt. Vi får se vad vi kan göra, men eftersom det inte är någon service i dag är det verkligen inte bra”, skrev Solberg på Twitter.

På sträckan efter, SS3, 16,43 kilometers Pissia (passande namn), blev det ännu värre. Ytterligare 30 minuter rök.

”Vi var tvungna att stanna igen, men vi tog oss i alla fall igenom sträckan. Vi gör allt vi kan för att fortsätta. Nu är det omgruppering så vi får se vad vi kan göra”, skrev han efter SS3, då klart sist av alla 27 startande i klassen, 33.59 minuter från toppen.

Dagen innehöll bara uppehåll för bränslefyllning, däckbyte och lunch, och inte riktig service (45 minuter) förrän efter etappens sista av fem sträckor på tio mil sammanlagt, vid 18.30 lokal tid (Sverige en timme före). Så det var upp till Oliver Solberg och kartläsaren Elliot Edmondson att med begränsade resurser (det som finns i bilen) försöka åtgärda felet.

Game over

Som tur var ströks SS4 på grund av vägstatusen efter allt regnande.

”Vi fortsätter pusha på. Vi har förlorat så mycket att kampen är över, men vi kan fortfarande skaffa mycket erfarenhet och ha kul om vi kan fixa bilen. Vi håller tummarna och fortsätter till SS5”, skrev han.

Men sedan gick det inte längre.

”Vi försökte vårt bästa, men tyvärr är det game over. Problemen fortsatte under eftermiddagen. Nu ska vi ta oss tillbaka till service och förbereda oss för att försöka vara tillbaka i morgon. Tack för allt stöd”.

Andersson trea

En tröst i bedrövelsen kan vara att även mästerskapsledande Mikkelsen har det besvärligt och också verkar bli poänglös. Han tappade över två minuter och är långt nere, på 13:e plats, när fredagsetappen är avverkad efter SS6.

Nikolay Gryazin leder ganska stort eftersom tidigare tvåan Adrien Formaux också haft problem och förlorat ett par minuter. Nu skiljer 29,6 sekunder till mästerskapstvåan, Yohan Rossel, Frankrike. Ytterligare 6,8 sekunder efter finns britten Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson.

Kört även totalt?

Inför Grekland var Oliver Solberg fyra i mästerskapet, 18 poäng från ledning. Nu är med största sannolikhet chansen i totalen också borta. Solberg har två nollpoängare sedan tidigare och en tävling kvar, i Chile.

I WRC leder belgaren Thierry Neuville i Hyundai. Han är 2,8 sekunder före åttafaldige världsmästaren Sebastien Ogier, Toyota, och 25,5 före regerande mästaren och årets totalledare Kalle Rovanperä, Finland.

Läs också

Artikeltaggar

Andreas MikkelsenBulaciaGreklandGus GreensmithJonas AnderssonKalle RovanperäLoutrákiOliver SolbergRallyRally-VMServiceTwitterWRCWRC 2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.