Hoppa till huvudinnehållet

Edabor om uppgörelsen med tidigare kommunchefen: ”Total skandal”

Publicerad:
Eda kommunhus Foto: Lars Swanö

Kommunchef Magnus Ådén säger upp sig efter bara sju månader på jobbet och får bibehållen lön under den tre månader långa uppsägningstiden, trots att han från och med den 5 september blev arbetsbefriad.

Något som sticker i ögonen på flera Edabor.

– Det är orättvis, menar Rashid Ali.

Edabor tycker till om uppgörelsen med Magnus Ådén.
Edabor tycker till om uppgörelsen med Magnus Ådén. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Haznen Gulzar och Rashid Ali är två av Edaborna som är kritiska mot att Ådén bibehåller sin lön i tre månader trots att han i praktiken redan avslutat sin tjänst.

– Det är ju inte alls bra om han får betalt efter att han har slutat jobba. Tänk om alla hade haft en sådan tur, säger Haznen och fortsätter:

– Det låter ju som typ Indien eller Pakistan där man hör om politiker som får betalt utan att jobba. Men det här är första gången jag hör om det i Sverige.

Det är orättvist, menar Rashid.

– Vi sliter och jobbar för att få betalt så finns det folk som sitter hemma och inte gör någonting.

Efter uppgörelsen – så reagerar politikerna

”Står på hans sida”

Men det är inte alla som klandrar Ådén.

– Jag tycker det är helt okej, för om inte kommunen har ordning på sina egna avtal så får de skylla sig själva.

Mannen, som vill vara anonym, tror själv att uppsägningen handlade mer om interna stridigheter inom kommunen än personliga skäl.

– Och det är inte första gången en chef i Eda säger upp sig för att det inte finns något ordentligt styre. Så jag står på hans (Magnus Ådéns reds. anm.) sida.

Kommunchefen slutar efter bara sju månader - får lön trots att han inte jobbar

”Vi som får betala”

Eva Gustavsson som har en butik i centrala Charlottenberg är mycket upprörd över situationen.

– Det är ju total skandal. Och det är vi som får betala. Politikerna säger att de har kommit överens om den här uppgörelsen. Men vi då? Är det inte vi invånare som ska bestämma? Det här skulle vi aldrig gå med på. Och de kan avlöna honom utan att han jobbar men vi kan inte ens få rensat i rabatterna på Storgatan. Nej, vet du vad.

Eva Gustavsson.
Eva Gustavsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Ingela Evstrand jobbar själv inom kommunal verksamhet och ställer sig frågande till hela situationen.

– Det är väl klart man reagerar på att han får betalt fast han inte jobbar, så är det ju.

Men det är ju ganska normalt att man får betalt under uppsägningstiden?

– Ja, men då behöver man ju vara på plats under den tiden. Jag tänker framförallt på det svåra ekonomiska läge som kommunen är i nu, och som gör att man undrar varför man landat i det här beslutet.

Vad var ditt intryck av kommunchefen medan han var här?

– Jag fick inget intryck alls egentligen. Jag har bara sett honom i reportage i tidningen.

Kommunchefen säger upp sig – arbetsbefriad från och med i dag

”Finns ingen grund att agera på annat sätt”

Hanna Andersson är kommunalråd i Eda.

Vad tänker du om den kritik som framkommit i samband med uppgörelsen med Ådén, där han bibehåller lönen i tre månader trots att han inte jobbar?

– Det här handlar ju om en avtalad uppsägningstid, inte om en specifik ”uppgörelse”. Så skulle vi ju aldrig resonera om det gällde till exempel en undersköterska som säger upp sig.

Det finns ingen grund att agera på något annat sätt än man gjort, menar Hanna Andersson.

– Skulle jag säga att han inte ska få sin lön skulle vi hamna i arbetsrättsdomstol, det handlar om arbetsrättsliga regler. Det är den uppsägningstiden som är avtalad i hans anställningsavtal. Sen har arbetsgivare och arbetstagare möjlighet att komma överens om till exempel arbetsbefrielse om det finns fog för det och då behåller man lönen.

De tre månadslönerna är oavsett ingen extra utgift, menar hon.

– Det handlar inte om ett avgångsvederlag eller någon fallskärm, det här är hans avtalade lön vi pratar om.

Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda.
Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda. Foto: Oscar Walldén

Lagat efter läge

Men det som upprör här är ju det faktum att han inte kommer arbeta under uppsägningstiden?

– Ja, och det här är väldigt svårt. Jag är Magnus chef, och när han kommer till mig och säger upp sig av personliga skäl, och vi kommer till en överenskommelse, då kan inte jag bryta hans förtroende och prata om det. Det vore oerhört oprofessionellt. Och jag tycker det är otroligt orättvist mot honom när man grottar i vad hans skäl består i.

Det privata är just, privat, menar hon.

– Saker och ting händer i livet, även för människor med ansvarsfulla tjänster. Sen varför han blivit arbetsbefriad, det är någonting jag aldrig kommer att prata om.

Kan du förstå att det är lite svårt för folk att ta till sig när ett sånt här beslut fattas så fort som det gjorde i det här fallet?

– Jag kan säga att det finns få människor som blev så överraskade som jag. Och varför han tog det här beslutet så fort vet jag inte heller. Men jag tycker vi har lagat efter läge och snabbt fick till en lösning som gör att verksamheten kan rulla på och att vi har haft en samsyn kring hur vi ska göra under den här jobbiga perioden.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalButikerCharlottenbergEdaEva GustavssonLönerMagnus ÅdénPakistanUppsägningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.