Hoppa till huvudinnehållet

Solberg showade inför storpublik: ”Kul att få göra några lagliga snurrar”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oliver Solberg var sjua i WRC2 i torsdagskvällens superspecialsträcka inne i Aten, som inledde Greklands VM-rally.
Oliver Solberg var sjua i WRC2 i torsdagskvällens superspecialsträcka inne i Aten, som inledde Greklands VM-rally. Foto: Privat

Oliver Solberg inledde Greklands VM-rally med en sjundeplats i WRC2 i torsdagskvällens superspecialsträcka inför storpublik inne i Aten.

”Kul att få göra några lagliga snurrar inför fansen. Härligt att så många är här”, skriver han på Twitter.

Snurrarna, så kallade donuts, Solberg refererar till är det som hände i Portugal, när han gjorde samma sak och straffades med tidstillägg som kostade segern. Han fick till och med smeknamnet Mr Donut efter händelsen.

Som vi berättat har massivt regn förstört en del av vägarna som Akropolisrallyt ska gå på. Torsdagsförmiddagens shakedown ställdes in och ytterligare en och en halv sträcka är struken.

Superspecialsträckan var det dock inga problem att genomföra. Den gick på asfalt, till skillnad mot övriga sträckor som körs på grusvägar mestadels i området kring Lamia, där serviceplatsen ligger, 20 mil norr om Aten.

WRC2-mästerskapsfyran Oliver Solberg ska försöka ta igen poäng i säsongens näst sista VM-rally för hans del. 18 fattas upp till ledning, 13 till andraplats och sju till tredje.

Han inledde försiktigt och var sjua i WRC2-klassen och 16 i hela fältet. Men det var små differenser på den 1,48 kilometer korta sträckan, ungefär som sträckan på travbanan i Karlstad på den tiden.

Solberg var 1,6 sekunder bakom mästerskapsledaren Andreas Mikkelsson, Norge, som kör en likadan bil för samma team, tyska Toksport.

Ryssen Nikolay Gryazin, som kör med neutral flagg, var 0,4 sekunder efter Mikkelsen. Marco Bulacia, Adrien Formaux, Frankrike, Kajetan Kajetanowicz, Polen, och sammanlagda tvåan Yohan Rossel, Frankrike, var också före Solberg.

På nionde plats, 0,3 sekunder från Solberg, ligger britten Gus Greensmith med kartläsaren Jonas Andersson från Gunnarskog.

Tabelltrean Sami Pajari, Finland, kom också efter Solberg, på 14:e plats.

I WRC är det dubbelt Finland. Regerande mästaren och nuvarande ledaren Kalle Rovanperä i Toyota var snabbast, 0,3 sekunder framför Esapekka Lappi i Hyundai. Därefter följer ytterligare Två Hyundai, Theirry Neuville och Dani Sordo. Ott Tänak, Ford, och åttafaldige världsmästare Sebastien Ogier, Toyota, fullbordar topp sex.

Noterbart är att det skilde mindre än en sekund mellan de fem första.

Men det är på fredagen tävlingen börjar på allvar med fem fullängdssträckor. Ytterligare sex ska avverkas på lördag och tre på söndag.

Om inte flera stryks.

Vädret är tydligen på väg att stabilisera sig, men det lär fortsätta vara svåra förhållanden, med dåligt däckgrepp.

– Jag vet inte om någon gillar de här förhållandena, men jag är säker på att det blir väldigt underhållande, säger Esapekka Lappi till wrc.com.

– Jag ser fram mot utmaningen, säger Oliver Solberg.

Ovädret i Grekland stoppade VM-shakedown: ”Inga normala förberedelser”Solberg njuter av storm och skyfall i Grekland: ”Bra för mig i mästerskapet”

Artikeltaggar

AkropolisrallytAtenFrankrikeGreklandHyundaiOliver SolbergRallyRally-VMSportToksport WRTToyotaTwitterWRC

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.