Hoppa till huvudinnehållet

Fackliga företrädarna om Normas storvarsel: ”Jättesvårt att förutspå”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Ammunitionstillverkaren Norma varslade förra veckan 45 anställda om uppsägning. I nuläget är det fortsatt oklart om vilka som berörs och förhandlingarna är i ett inledande skede.
Ammunitionstillverkaren Norma varslade förra veckan 45 anställda om uppsägning. I nuläget är det fortsatt oklart om vilka som berörs och förhandlingarna är i ett inledande skede. Foto: Staffan Johansson

Förra veckan kom beskedet att Norma varslar 45 anställda om uppsägning.

När vi hör med företagets fackliga företrädare är det mesta fortsatt oklart kring läget.

– Ingen lämnar före den 30 december, så det kan hinna hända saker innan dess, säger Stellan Johansson, Unionen.

Dystra beskedet – Edaföretaget varslar 45 anställda: ”Mer än vi förväntade oss”

AN rapporterade förra torsdagen om att ammunitionstillverkaren Norma Precision AB i Åmotfors kan komma att säga upp ett stort antal anställda, då företaget varslade 45 om uppsägning.

Orsaken ska vara minskad efterfrågan på den kommersiella marknaden samtidigt som det ekonomiska världsläget står inför stora utmaningar.

– Det är självklart mer än vad vi förväntade oss när vi planerade tidigare i år. Vi hoppas att det här är ett värsta typens scenario och jobbar för att det ska vara ett minimum i antalet anställda som kan komma att sägas upp, sa vd:n Aki Suvilahti då till AN.

”Tar sin tid”

På Norma finns medlemmar från tre tjänstemannafackförbund – Unionen, Ledarna samt Sveriges Ingenjörer – och IF metall för kollektivavtal.

Enligt Rune Johansson, ledamot i avdelningsstyrelsen för IF Metall Värmland, har diskussionerna precis inletts mellan fackförbunden.

– Det är lite väl tidigt än. Vi satt ner igår (läs: tisdag) och pratade igenom läget, så det flyter. Men jag har väldigt lite att säga än så länge. Vi vet nog mer om några veckor, säger Rune Johansson.

Inga riktiga förhandlingar ännu?

– Nej, det enda jag vet är att vi ska sätta oss ner nästa tisdag igen. Det här tar sin tid och vi ska ju försöka se till att det blir så rätt som möjligt. Sen förstår jag om folk är bekymrade och vill ha resultat.

Vad tror du om kommande år för branschen?

– Det är jättesvårt att förutspå. Grejen med ammunitionsbranschen är att det kan svänga fort, vi vet inte vilka marknader som gäller 2024.

Rune Johansson, ledamot för IF Metall Värmlands avdelningsstyrelse, är en av Normas fackliga företrädare.
Rune Johansson, ledamot för IF Metall Värmlands avdelningsstyrelse, är en av Normas fackliga företrädare. Foto: IF Metall

Även från Unionens sida är det mest att avvakta som gäller.

– Vi har inget nytt att komma med än, processen har precis börjat nu. Vi sitter tillsammans med IF Metall i det här läget, säger Stellan Johansson, Normas fackliga företrädare på Unionen.

Hur tänker ni inför de kommande förhandlingarna?

– Det är svårt att tänka något när man inte har sett företagets förslag. Vi väntar på en organisationsplan, efter den får man se vilka namn som finns med och ta förhandlingarna därifrån.

Är det troligt att någon av era medlemmar berörs?

– Kan vara så ja, men vi får se vad företaget har för plan först, säger Stellan Johansson.

Vad var din reaktion på varslet?

– Det var ju lite grann förväntat, för orderstocken har ju minskat – det är konkret fakta. Så på det sättet var det ingen större överraskning.

”Toppen på ett isberg”

Att 45 varslas om uppsägning behöver inte betyda att så många faktiskt förlorar sina jobb.

– Nej, det kommer det nog inte bli. Men det är klart att ett varsel på 45 är väldigt många, säger Rune Johansson.

– Ingen lämnar före den 30 december, så det kan hinna hända saker innan dess. Det är ju fyra månaders varseltid innan uppsägning kan verkställas, säger Stellan Johansson.

Han fortsätter:

– Jag tror att det är tilltaget enligt den kundorderstock som är just nu. Det finansiella läget för konsumenter är sämre än för något år sen, det speglar hur läget ser ut i stort i samhället. Det är nog bara toppen på ett isberg tror jag.

Inte ställa om

Något som tidigare varit tydligt är att Norma inte har planer att ställa om för tillverkning av militär ammunition – trots en stor efterfrågan.

– Inte än, nej. Men det kan svänga fort det också, vi vet inte hur det ser ut om ett halvår, säger Rune Johansson.

– I dagsläget har jag inga tankar kring det. Det handlar för mig bara om att säkerställa att så många som möjligt kan behålla sina jobb. Vi får se till att följa utvecklingen nu bara, säger Stellan Johansson.

Artikeltaggar

ArbeteIF MetallLedarnaNormaRune JohanssonStellan JohanssonSveriges IngenjörerUnionenUppsägningarVarselVärmlands länÅmotfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.