Hoppa till huvudinnehållet

Solberg njuter av storm och skyfall i Grekland: ”Bra för mig i mästerskapet”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oliver Solberg hoppas få hjälp av de svåra förhållandena i Grekland i jakten på sammanlagt seger i WRC2.
Oliver Solberg hoppas få hjälp av de svåra förhållandena i Grekland i jakten på sammanlagt seger i WRC2. Foto: @World/Red Bull Content Pool

Storm och skyfall ställer till med fruktansvärda förhållanden inför Greklands VM-rally på grus torsdag–söndag. En och en halv sträcka är redan struken.

Men Oliver Solberg njuter av ovädret.

– Det är bra för mig i mästerskapet, säger han.

Solberg ligger just nu fyra totalt i WRC2 efter fem körda deltävlingar och med två kvar, Grekland och Chile. Det sistnämnda valet blev precis klart.

Hjälp av vädergudarna i 67:e upplagan av Akropolisrallyt välkomnas i jakten på ledande Andreas Mikkelsen, 18 poäng framför.

– Det kan mixa upp bra med punkteringar och att folk kan göra misstag. Om jag klarar att göra ett bra och cleant rally kan det verkligen hjälpa mig, säger 21-åringen från Mitandersfors (fyller 22 den 23 september).

Hela rekognoseringen av de 15 sträckorna på 30 mil måndag–tisdag kunde trots allt genomföras. Men färden i vanliga bilar och lagstadgad hastighet var ett äventyr.

– Det har varit full storm och regnat fruktansvärt alla dagar. Jag har aldrig sett så mycket regn, beskriver Solberg, som ångrar sin packning.

Tidigare var det hett och torrt och skogsbränder i området kring Lamia, där serviceplatsen ligger, 20 mil norr om Aten, hotade rallyt. WRC-team hade svårt att testa. Solberg och tyska Skodateamet Toksport tränade dock i söndags.

– Ena veckan är det skogsbrand och nästa storm och regn. Det var tio grader och regn när jag drog hemifrån och kommer hit till tio grader och regn. Jag åkte hit för sol och värme. Jag har en tröja ett par byxor med mig, resten shorts och t-shirts.

En sträcka, Pavliani, som är SS7 och S11 på lördagen, har redan strukits, liksom hälften av knappt 20 kilometer långa powerstagen på söndag.

– Vägarna har regnat bort helt nästan, det är sjukt. Finns inte en chans att en ambulans eller räddningsbil kommer igenom. Det är knappt vi kommer igenom. Jag tror det är därför de stryker. Vi får se om de stryker fler under rallyt.

Tror du det är risk att hela rallyt ställs in?

– Nej, nej. Fredagssträckorna borde vara okej, det området är lite bättre. Men mer risk för lördag och söndag. Det ska regna och vara full storm i dag och i morgon också.

Så här ser det ut på en sträcka. På en del vägar är det betydligt blötare.
Så här ser det ut på en sträcka. På en del vägar är det betydligt blötare. Foto: WRC.com

Solberg har kört Greklands VM-rally en gång tidigare, 2021.

– Jag ledde tills bilen stannade. Det var första tävlingen med nya Hyundaien och vi hade mycket problem hjulupphängningen fram.

Då var det i alla fall torra vägar.

Nu är förhållandena extremt besvärliga.

– Även om det torkar upp lite har det regnat bort så mycket av vägen att det kommer mycket sten fram. Det blir stor punkteringsrisk. Man måste köra lite renare även om man vill pusha för bra tider. Jag tror många kommer ta för mycket risk. Så långt i år har jag hittat bra rytm och fart på de ruffa rallyna, så det ser bra ut.

Solberg kan dra nytta av svårigheterna.

– I ett torrt rally hade det inte varit lika lätt, men om jag klarar att göra ett bra rally kan det förhoppningsvis vända mycket.

Så du är rätt glad?

– Ja, det är mycket mer spännande. Även om det är jävligt svårt.

Klassen är ett riktigt getingbo. 35 av totalt 70 kör Rally2-bilar, varav 27 tävlar om WRC2-poäng, bland dem brittiske föraren Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson samt topptrion Andreas Mikkelsen, Yohan Rossel och Sami Pajari.

Behöver Mikkelsen ha problem för att du ska kunna ta honom?

– Nej, vinner jag bägge tävlingarna som är kvar finns det en chans ändå, om han blir tvåa och trea. Man får stryka en, sen har jag en bruten och resten pallplatser.

Så det finns fortfarande guldchans?

– Ja, den finns. Men det hjälper om de har lite problem.

Sju valfria tävlingar ingår i WRC2-VM. Solberg har plockat nästa i kalendern, Chile i månadsskiftet september–oktober, som sin sista. Centraleuropeiska och Japan finns också kvar.

– Tävlingen efter är på asfalt. Vissa fuskar med folk som är ute och kör och det gör inte jag. Därför bojkottar jag att köra asfalttävlingar på poäng. Och jag fick bra en deal för att köra Chile.

Någon start utom poängtävlan, som senast i Finland då han var snabbast, är inte aktuell.

– Nej, Chile blir sista för säsongen.

Ställningen i rally-VM

WRC: 1) Kalle Rovanperä, Finland, 170 poäng, 2) Elfyn Evans, Storbritannien, 134, 4) Ott Tänak, Estland, 104, 5) Sebastien Ogier, Frankrike, 98, 6) Esapekka Lappi, Finland, 87.

WRC 2: 1) Andreas Mikkelsen, Norge, 82 poäng, 2) Yohan Rossel, Frankrike, 77, 3) Sami Pajari, Finland, 71, 4) Oliver Solberg, Sverige, 64, Gus Greensmith, Storbritannien, 62, 6) Emil Lindholm, Finland, 62.

Återstående tävlingar: Grekland 7–10 september, Chile 28 september–1 oktober, Central European Rally (Österrike, Tjeckien, Tyskland) 26–29 oktober, Japan 16–19 november.

Solberg segrare i Finland – men tar inga VM-poäng: ”Så är det bara ibland”Solberg kör om VM-poäng i Grekland

Artikeltaggar

AkropolisrallytAndreas MikkelsenChileFinlandGreklandGus GreensmithOliver SolbergRallyRally-VMRegnSportToksport WRTVindWRCWRC 2Yohan Rossel

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.