Hoppa till huvudinnehållet

Nybildad kör för unga gossar

Publicerad:
Sång- och körpedagogen Charlotta Birgersson tillsammans med den helt nystartade gosskören på musikskolan i Arvika.
Sång- och körpedagogen Charlotta Birgersson tillsammans med den helt nystartade gosskören på musikskolan i Arvika. Foto: Privat

En helt nystartad gosskör har tagit sina första toner i musikskolans lokaler i Arvika . Det skedde förra veckan under ledning av sång- och körpedagogen Charlotta Birgersson som också tagit initiativ till kören.

– Charlotta kom med idén och sen hade vi möjlighet att organisera det inom vår verksamhet. Jag vet inte när det senast fanns en gosskör i Arvika, berättar Malin Linell, chef för kommunala musikskolan.

Kören riktar sig till pojkar i låg- och mellanstadieåldern, årskurs 2 till 6.

Hur fick du idén att starta en gosskör?

– Jag jobbar på Estetiska skolan och där träffar jag mycket ungdomar som tycker om att sjunga. Sen har jag jobbat med lite olika projekt med vuxenkörer. I körerna är det ofta väldigt många kvinnor och så sitter det, en, två, tre män med kanske. Jag tänkte att det vore roligt att få igång ett sångintresse hos unga pojkar. Sen har jag studerat det vidare och sett att pojkar trivs när man skapar en sångmiljö där de känner sig trygga, inte är så ensamma. Jag tyckte också det vore roligt att få utveckla gossröster, men främst är tanken att skapa en miljö där pojkarna trivs ihop, känner sig peppade och trygga att sjunga, säger Charlotta Birgersson.

Tanken är att kören ska träffas en gång i veckan, fredag eftermiddag och sjunga och öva tillsammans. Hittills har man träffats en gång.

– Vi startade i fredags med en mindre grupp. Sen hoppas jag att det sprider sig och att fler blir intresserade. Vi lekte lekar, sjöng roliga sånger, för att få en trygghetskänsla i gruppen, ett bra klimat så man vågar sjunga.

Hur ser repertoaren för gosskören ut?

– Lite blandat. Kända barnsånger, lite kanon och jag försöker även ha med lite klassisk gossröstrepertoar.

Kommer ni att framträda offentligt också så småningom?

– Vi känner in oss, så får vi se var vi landar. Det känns spännande och det får växa och forma sig eftersom till en gosskör, där de trivs och kan utveckla sina röster, säger Charlotta Birgersson.

Artikeltaggar

ArvikaEstetiska skolanMusikSång

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.