Hoppa till huvudinnehållet

En gränslös familjedag vid Morokulien

Publicerad:
Allsång på scenen under familjedagen vid Morokulien.
Allsång på scenen under familjedagen vid Morokulien. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Föreningarna Norden Arvika och Kongsvinger & Omegn anordnade på lördagen en gränslös familjedag med underhållning, allsång och flera personer som uppträdde på scenen.

Dagen började med att konferencier Johan Birgersson hälsade alla välkomna denna strålande solskenslördag. Programmet han presenterade var digert och temat för hela dagen var språket, att våra språk, svenska och norska förenar, att det inte finns några gränser för språket. Det enda som skiljer är små lite mer dialektala uttryck, som faktiskt kan bli ganska roliga. Några exempel kan vara, ordet rolig som har olika betydelser. Även glass och is, vilket kan med lite humor förvrängas på varsin sida om gränsen.

Bente Mattsson, sekreterare i Föreningen Norden.
Bente Mattsson, sekreterare i Föreningen Norden. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

– Dessvärre är det lite sämre språkförståelse nu, säger Bente Mattson, sekreterare i Föreingen Norden.

Hon fortsätter:

– Det går lätt över i en del engelska ord och termer.

Västanå Musik & Teater var på plats, trollkarlen Simon Söderqvist visade sin trollkonster, och Kerstin Andeby och Peter Wanngren med Majas Alfabetssåger var andra som medverkade under dagen.

Givetvis också soppkök med soldater från båda sidorna, tipspromenad, dragkamp, samt ett informationsbord från Föreningen Norden.

Fullt drag på scenen.
Fullt drag på scenen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Hur som helst, en trevlig dag i vänskapens tecken länderna emellan.

Lite historik om föreningen: den bildades i Sverige år 1919, och just Arvikaavdelningen bildades den 23 september 1943.

1946 tog de svenska, norska och danska föreningarna ett gemensamt initiativ av det nordiska samarbetet, vilket ledde till att Kongsvinger antogs officielt som Arvikas vänort år 1947.

Slutligen, att språket och dess kultur är viktig, det kan ju lätt konstateras, särskilt idag och särskilt med barn och ungdom.

Artikeltaggar

AllsångArvikaFolkmusikFöreningen NordenJohan BirgerssonKongsvingerMorokulienMusikTeater

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.