Hoppa till huvudinnehållet

Nya sushirestaurangen: ”Vi gör allt med hjärtat”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Uuganbaatar Batnasan, Enkhtuul Davaadorj, Davaadorj Lkhagvadorj och Ganchimeg Agvaanchultem öppnar restaurang Kokoro i Arvika.
Uuganbaatar Batnasan, Enkhtuul Davaadorj, Davaadorj Lkhagvadorj och Ganchimeg Agvaanchultem öppnar restaurang Kokoro i Arvika. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Under helgen slogs dörrarna upp till en ny sushi/ramen/pokébowl-restaurang i Arvika.

Ägarna har flyttat hit från Mongoliet, med en omväg via Stockholm, efter att ha drömt om att öppna eget i flera år.

– Allt vi gör, gör vi med hjärtat, säger Enkhtuul Davaadorj.

Inom kort kommer Wilmas-skylten plockas ner och nu ska det bli andra bullar i lokalen. Eller snarare andra rullar. Kokoro serverar nämligen både sushi, ramen och pokébowls.

Ursprungligen från Mongoliet kom Enkhtuuls föräldrar, Ganchimeg och Davaadorj, till Sverige 2011.

Efter att ha avslutat sina studier, en kandidat i ekonomi och en MBA (Master of business administration reds anm.) i Mongoliet flyttade även Enkhtuul till Sverige med partnern Uuganbaatar. Tillsammans har de två döttrar.

– Det är skönt här i Sverige, tycker Enkhtuul.

– Människor är snälla, det är god mat och livet är inte så stressigt.

Både paret och föräldrarna har arbetat som sushikockar i Stockholm och har länge pratat om att öppna eget.

Familjen flyttade hit för en månad sen.
Familjen flyttade hit för en månad sen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

”Här vill vi vara”

– Men i Stockholm finns det redan väldigt många sushirestauranger, säger Enkhtuul.

Så de började se sig om efter den perfekta platsen att öppna eget.

– Vi tittade på massor av annonser och åkte bland annat till Helsingborg och Västerås, men det var först när vi kom till Arvika som vi kände ”här vill vi vara”.

Sagt och gjort och sedan den första augusti är familjen Arvikabor.

Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Det finns ju redan flera sushirestauranger i Arvika, varför ska kunderna välja er, tycker du?

– Jag tror att vår pokébowl är godast! Och så lagar vi all mat med hjärtat.

Att göra något med hjärtat är ett vanligt uttryck i Mongoliet, och därför var namnet Kokoro, som betyder hjärta på japanska, givet.

– Det bestämde vi att vi skulle heta för flera år sen, när vi först började prata om att starta eget.

Öppnade under helgen

Gör ni något särskilt för att fira öppningen?

– Nej, vi känner inga här så vi gör inget speciellt. Förutom att sätta upp ballonger utanför, säger hon och skrattar.

Än så länge har det varit ganska lugnt på restaurangen.

– Men det har varit bra också, för om det hade kommit massa folk på en gång hade det kanske blivit lite stressigt. Men vi välkomnar alla att komma och prova vår mat.

Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

ArvikaHandelKokoroMat och dryckMongolietRestaurangerStressWilmas

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.