Hoppa till huvudinnehållet

Skulle lägga ner vattenrehab – nu måste regionen backa

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Att avveckla rehabiliteringsbassängerna på sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby var en sparåtgärd. Nu är den punkten borta från dagordningen.
Att avveckla rehabiliteringsbassängerna på sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby var en sparåtgärd. Nu är den punkten borta från dagordningen. Foto: Karin Grip / SvD / TT

På tisdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden ska det fattas beslut om de nya sparförslagen. Men ett av dem har plockats bort från listan - att avveckla rehabbassängerna.

– Regionen kan inte fatta beslut om det innan det har diskuterats med oss, och det har inte gjorts, säger Barbro Boomsma, ombudsman på Funktionsrätt Värmland.

Förra veckan skrev NWT om ytterligare sparförslag för att minska Region Värmlands nästan miljardstora underskott.

Några av förslagen har redan väckt protester och nu har ett av dem lyfts bort från beslutslistan – att avveckla rehabiliteringsbassängerna på CSK samt Arvika och Torsby sjukhus. En besparing på två miljoner kronor.

– Vi har ett samverkansavtal sedan 1998 med först landstinget och sedan Region Värmland. Det innebär att tjänstepersoner ska prata och samverka med oss innan det fattas politiska beslut i frågor som rör våra medlemmar. I det här fallet har det inte gjorts, säger Funktionsrätts ombudsman Barbro Boomsma.

Barbro Boomsma, ombudsman Funktionsrätt Värmland, väntar nu på samtal från regionen om den planerade avvecklingen av rehabbassängerna.
Barbro Boomsma, ombudsman Funktionsrätt Värmland, väntar nu på samtal från regionen om den planerade avvecklingen av rehabbassängerna. Foto: Funktionsrätt Värmland

Något som bekräftas av nämndens ordförande.

– Det stämmer. Ärendet är inte samverkat med Funktionsrätt ännu, därav skjuter vi fram ärendet. Vi ska prata med dem, så samverkan först och beslut sen, säger Daniel Schützer (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Funktionsrätt Värmland är en samarbetsorganisation för 40 funktionsrättsföreningar i länet och representerar tillsammans cirka 12 000 medlemmar.

Organisationen arbetar för att personer med funktionsnedsättning, och deras närstående, ska ges möjlighet till ett liv på lika villkor och med samma möjligheter som alla andra i Värmland.

Väntar på samtal

Hennes erfarenhet är att de ofta kommer fram till bra lösningar efter samtalen.

– Vi kan bidra med en omvärldsspaning, konsekvensanalys och kunskap om att en besparing på två miljoner kan bli en större kostnad i en annan ände om de berörda personerna inte kan få sin rehabträning.

Så vad händer nu?

– Nu väntar vi på att tjänstepersonen på regionen kontaktar oss för ett samtal. Politiken reagerade direkt med att lyfta ärendet från dagordningen när de fick reda på att det inte var samverkat. Sen får vi se om blir ett beslutsärende eller inte efter det.

– Rehabbassängerna används även inom sjukvården så jag utgår ifrån att tjänstepersonen pratar även med dem om konsekvenserna av att de skulle avvecklas, tillägger Barbro Boomsma.

Artikeltaggar

Arvika sjukhusBeslutCentralsjukhuset i KarlstadDaniel SchützerFunktionsrätt VärmlandKarlstadNämnderRegion VärmlandSjukhusSjukvårdSocialdemokraternaTorsby sjukhusVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.