Epa-huset, eller ”gamla Willys” på Storgatan i Arvika har stått tomt i 20 år. Nu flyttar återbruksföretaget Eco3 in, med stora planer på att utöka sin verksamhet - att renovera kaffe- och vattenmaskiner.
– Det känns jättehäftigt, säger grundarna.
Det är knappast några duvungar som möter upp vid Epa-huset. Eco3:s grundare Emma Andersson, Jenny Randström, Jonas Sundström och Thomas Midtsundstad har sammanlagt över sextio års erfarenhet i kaffebranschen, närmare bestämt Crem i Åmotfors.
– Och nu återbrukar vi oss själva kan man säga, säger Emma Andersson.
I december 2021 bestämde sig kvartetten nämligen för att sadla om. Iallafall delvis. Istället för att nytillverka eller sälja kaffemaskiner började de nu renovera kaffemaskiner som redan är ute på marknaden.
”Slit-och-släng-eran är över”
– Det började med att jag och Emma pratade om att ifall vi någonsin skulle byta jobb så kanske det var läge nu, säger Jenny, som arbetat på Crem, eller Coffee Queen, i 18 år.
– Ja, vi hade ju redan kunskapen och så kom samhället och sa att nu är slit-och-släng-eran över, säger Emma.
Jonas Sundström, som både arbetat med nytillverkning av maskinerna och teknisk support hoppade snart på idén.
– Och sen kom Thomas in och undrade ”vad pratar ni om” ungefär, berättar Jonas.
Konstellationen blev, med Emmas ord, ”bingo”, och deras tillväxt har överträffat alla förväntningar.
– Vi trodde att vi skulle göra allt själva de första åren, men nu, ett och halvt år senare, har vi mer än tio anställda.
Intar Epa-huset
Växtvärken ledde till insikten om att större lokaler var en nödvändighet.
Den tidigare hyresvärden berättade att han ”hade en tokig idé” om vart de skulle flytta. Inte så tokig alls, skulle det visa sig, och från början av september är alltså Epa-huset företagets nya högborg.
– Med tanke på att vi jobbar med återbruk kändes det kul att visa att det går att göra någonting även fast det är en sliten lokal, säger Jenny.
Tillsammans med fastighetsägaren LJ Fastigheter har de utvecklat lokalen för Eco3:s behov, och i sann återbruksanda har de bland annat använt spillmaterial från Nordmarken Fasader och köpt återbrukade diskmaskiner för rengöring av komponenter.
Styrkan med företaget, anser grundarna, är att de jobbat tillsammans länge, kompletterar varandra - och att all kompetens redan finns i huset.
– Det gjorde att vi kunde komma igång snabbt, säger Jenny.
I grova drag fokuserar Jonas och Thomas på logistik, produktion, miljösystem och kvalitet medan Jenny och Emma arbetar mer med affärsutveckling, personalfrågor, försäljning och inköp.
Förlänger livslängden
Affärsidén är att erbjuda renoveringstjänster till återförsäljare som hyr ut eller säljer kaffemaskiner.
– Vanligtvis hyr återförsäljarna ut maskinerna till företag i perioder på omkring tre till fem år, säger Thomas.
Få återförsäljare har möjlighet att återanvända sina maskiner i någon högre grad efter en avtalsperiod, då delar slits ut och uppgraderingar behövs för att de ska kunna hyras ut igen med bibehållen kvalitet. Men den kompetensen har Eco3.
– Vi byter ut uttjänta komponenter och genomför en djuprengöring av maskinerna. Dessutom tar vi hand om fungerande delar från maskiner som ska skrotas och återanvänder dem också, säger Jonas.
– Vi förlänger maskinernas liv med minst en uthyrningsperiod, säger Thomas.
Nu talar vissa företag till och med om att kunna hyra ut dem tre gånger, vilket inte ens fanns på kartan tidigare, enligt Emma.
Och de ställer höga krav på sig själva.
– Vi följer upp alla reklamationer som om maskinerna vore nytillverkade, säger Jenny.
– Vi måste leva upp till hög kvalitet, annars skulle inte upplägget fungera.
Transporternas påverkan
Och hur tänker ni kring att det kommer vara dagliga transporter med lastbilar som förmodligen drivs av fossila bränslen i innerstan?
– När vi räknat på vårt klimatavtryck ser vi att transporten utgör knappt två procent, så det är en väldigt liten del. Det var något vi tittade på en hel del i början, och tog hjälp av det statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden reds. anm.) för att göra beräkningar. De tyckte att vi till och med kunde bortse från transporten för att det var en så liten del men vi valde att räkna med det ändå, säger Thomas.
Jenny fyller i:
– Och de flesta av leveranserna kommer ju inte enbart för oss utan är transporter till hela Arvika. Ser man på helheten blir avtrycket fortfarande mindre än om man skulle nytillverka alla maskiner som vi renoverar.
Sedan start har de renoverat några tusen maskiner och visionen framåt är att fortsätta växa.
– I och med flytten femdubblar vi vår yta och kommer kunna effektivisera produktionen betydligt. Det ger oss plats att växa, säger Emma.
Utrymmet vid ingången är tänkt att bli en eventyta.
– Det ska bli kaffebar här, och idén är att företag ska kunna komma hit och göra sig en god kaffe och prata hållbarhet. Ett återbrukscenter som kan inspirera, säger Jenny.
– Det känns jättehäftigt, säger de om det nya steget in i Arvikas innerstad.