Hoppa till huvudinnehållet

Upprustning av idrottshall skapade oro – skjuts upp: ”Var mycket bryderier”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Det fanns en stor oro hos Åmotfors IF kring ett kommande golvbyte och hur det skulle ha påverkat säsongen – men det blir inte av förrän nästa år efter nytt besked.
Det fanns en stor oro hos Åmotfors IF kring ett kommande golvbyte och hur det skulle ha påverkat säsongen – men det blir inte av förrän nästa år efter nytt besked. Foto: Jonas Aspetorp

Det fanns en stor oro hos Åmotfors IF inför den kommande innebandysäsongen.

Anledningen: Gärdeshallen rustas upp – och såg ut att i värsta fall bli indisponibel en längre tid under hösten.

Nu har den mest omfattande delen i projektet skjutits upp.

– Att vara utan hall i november var ju inget vidare, säger Lars Eriksson, ungdomsansvarig.

Redan för ett par år sedan skrev AN om den översyn av Gärdeshallen i Åmotfors, en kommunalt driven anläggning, som på sikt skulle kunna leda till nytt golv och vissa nödvändiga anpassningar för skolidrotten.

Översyn kan ge nytt golv i Gärdeshallen

Nu är tiden kommen.

– Det är redan i gång, fast det blir i olika steg, säger Lasse Sjöberg, fritids- och kulturchef i Eda kommun.

”Aldrig förberett för skolidrott”

Bakgrunden till det hela är alltså att Gärdesskolan, som ligger bara ett stenkast därifrån, vill kunna använda hallen i större utsträckning, berättar Sjöberg.

– Det är ju byggt som en vanlig bollhall från början, det blev aldrig förberett för skolidrott. När skolan inte kunde nyttja hallen till gymnastiken så blev det ett behov till att göra lite nytt i hallen.

Det första steget, som i princip redan är utfört, innefattar ombyggnation invändigt när det gäller förråden.

– Det var nu under semestern som de påbörjade arbetet med förrådsdelen. Det skulle göras ett större förråd för skolan, så får föreningarna längre in som tidigare.

Blev försenat

Exakt när steg två genomförs är ännu lite oklart. Då ska viss utrustning för skolidrotten monteras i hallen.

– Det ska in ribbstolar och göras infästning i tak med lite ringar och bommar. Vi får väl se om vi kan planera det så att det hinns med under ett uppehåll, säger Lasse Sjöberg.

Det sista steget innebär nytt golv.

– Svikten har varit för dålig. Lite tråkigt att det blev försenat för tanken var att det skulle vara färdigt nu innan säsongen, men det blir först efter säsongen. Förmodligen i maj eller juni nästa år.

”Ett oroande besked”

Något som också har efterfrågats av de som bedriver innebandy i Åmotfors IF.

Det har dock funnits oklarheter i när arbetet ska göras, och en viss oro har funnits i föreningen att projektet skulle komma att få en kännbar påverkan för säsongen.

Lars Eriksson, som är drivande på ungdomssidan i föreningen, har skött den mesta av kontakten med kommunen.

– Just det vi har fått med oss är att det inte berör oss så mycket. Men det var ett oroande besked att det skulle dra i gång efter säsongen hade börjat. Första prognosen var den 1 november.

Lars Eriksson är ungdomsledare i Åmotfors IF.
Lars Eriksson är ungdomsledare i Åmotfors IF. Foto: Privat

Något som hade kunnat innebära stora konsekvenser för klubben.

– Vi har överlevt en covidsäsong – jag vet inte hur vi hade klarat även det här om jag ska vara ärlig, säger Lars Eriksson.

”Bra agerande”

Därmed blev många lättade när man valde att vänta med golvbytet.

– Jag ska inte sticka under stolen med att det var mycket bryderier innan det här beskedet kom. Vi var till och med i kontakt med Värmlands innebandyförbund för att se hur vi skulle lösa det med våra hemmamatcher.

– Så det var ett mycket bra agerande av vår kommun att skjuta på det hela. Det kan ha räddat vår förening, säger Eriksson.

– Det här golvet har varit en akilleshäl för oss, det har behövt en större operation, så det är bara positivt så – men för vår del var det nog mer viktigt att hallen hålls öppen under själva säsongen.

Drag kring innebandyn

Åmotfors IF är en förening med flera olika sporter – och stormar för övrigt mot division 5 i herrfotbollen.

Just innebandyn har länge varit en stor del av klubben och är fortsatt på frammarsch, med en bra bit över 100 aktiva totalt.

– Det är otroligt roligt att det är ett sånt drag kring innebandyn. Vi är ju lite nischade för att spela innebandy i Åmotfors, säger Lars Eriksson.

– Vi är mellan 100-130 aktiva och så här många lag tror jag inte vi har haft anmälda tidigare. Vi har tre pojklag i seriespel, ett pojkslag i poolspel, ett flicklag plus två seniorlag i seriespel.

Artikeltaggar

Eda kommunGärdeshallenInnebandyLasse SjöbergRenoveringarSkola och utbildningÅmotforsÅmotfors IF

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.